Kultura

Likovna kolonija „Sićevo 2022“ uskoro kreće sa radom

Svečano otvaranje Likovne kolonije „Sićevo 2022“ je u četvrtak 1. septembra u 19 sati- zgrada Likovne kolonije u selu Sićevo.

Likovna kolonija „Sićevo“ nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Kao najstarija kolonija na Balkanu održana je prvi put 1905. godine. Od 1964. godine, kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine.

Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka umetničkih dela koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije.
Likovna kolonija „Sićevo“ održava se svake godine u periodu od 1. do 10. septembra u zgradi Kolonije u selu Sićevu, udaljenom 20 km od Niša.

Pored boravka i rada umetnika u Sićevu, Program rada Kolonije tradicionalno sadrži i detaljnije upoznavanje učesnika sa kulturno-istorijskim nasleđem ovog kraja (poseta manastirima u okolini), obilazak kulturnih spomenika grada Niša : Tvrđave, Medijane i Ćele-Kule.

Umetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi.

Zbirka likovne kolonije Sićevo se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu i zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Učesnici Likovne kolonije Sićevo 2022. su: Ljiljana Šunjevarić (Užice, SRB), Milorad Mladenović ( Beograd, SRB ), Lidija Antanasijević (Beograd-London, SRB—GBR), Zoran Veljković (Beograd-London,GBR), Strahil Petrovski ( Kumanovo,MKD), Drago Simić (Loznica, SRB), Cvetka Hojnik (Murska Sobota, SVN), Aleksandar Pavićević (Niš, SRB).

Realizaciju ovogodišnje manifestacije podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com