PolitikaZdravlje

Lični stav direktora Kliničkog centra Niš

Direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović, oglasio se nakon tvrdnji u pojedinim medijima dr Saše Živića o radu te zdravstvene ustanove. Negove stavove prenosimo u celosti.

Povodom netačnog, tendencioznog, zlonamernog i pre svega politikantskog iznošenja tzv. ličnih stavova prof. dr Saše Živića u pojedinim medijima, koje ima za cilj da omalovaži pre svega kolege sa kojima radi, Upravu Кliničkog centra Niš, ali i državu Srbiju, koja je dala veliki doprinos razvoju zdravstva, smatrao sam da je potrebno da javnost Srbije upoznam sa tačnim, preciznim i konkretnim informacijama.

Danas, 19.12.2019 godine je tačno 2 godine i dva dana od kako smo svečano i sa velikim zadovoljstvom u prisustvu predsednika Republike i cele Vlade otvorili prvi novi, završeni Кlinički centar u Nišu. Za nešto manje od 4 godine Niš i Srbija dobili su preko 44.000 metara kvadratnih najsavremenije opremljenog medicinskog centra. Investicija od preko 50 miliona evra. Moj lični stav, a i egzaktan podatak je da u vreme kada je uvaženi prof. dr Saša Živić bio direktor Кliničkog centra Niš tačnije od 2000. do 2012. godine nije urađeno po mnogim pitanjima NIŠTA.

Moj lični stav je takođe i da smo u poslednje tri godine od Ministarstva zdravlja tj. Vlade Republike Srbije dobili tri najsavremenija aparata za zračenu terapiju, čime smo postigli da se po planu Ministarstva zdravlja postigne regionalna zastupljenost i poveća kvalitet zračne terapije za sve pacijente.

U kategoriju ličnih stavova mogu da sa ponosom pomenem da je urađeno i preko 1.500 kardiohirurških intervencija na Кlinici za kardiohirurgiju Кliničkog centra Niš za nepunih 5 godina, ali i da podsetim da je od 2000. do 2012. godine na istom prostoru današnje Кardiohirurgije u Nišu bila što livada, što nezavršena građevina od 2.500 metara kvadratnih.

Na Dečijoj internoj klinici Кliničkog centra Niš bilo je 135-oro zapošljenih 2003-će godine, 2012-te godine 148 a danas je 165-oro. Interesantno ja ali i tačno da je 2003-će godine bilo 36 lekara na Dečijoj internoj Кlinici a danas ih ima 44. računajući i dvoje mladih talenata koji se primaju sutra. Planskim aktivnostima kordiniranim sa Ministrom zdravlja 4-oro lekara je baš na specijalizaciji iz dečije neurologije. Moj lični stav je i tačan podatak da je na istoj Кlinici pregledano preko 34.000 mališana iz Niša i juga Srbije, ali i da je u istoj zgradi na Кlinici za Dečiju hirurgiju pregledano preko 30.000 pacijenata starosti do 18. godina. Samo na odeljenjima dečije neurologije i dečije kardiologije naši subspecijalisti pregledali su ukupno preko 4.500 mališana.

Nije lični stav već precizan podatak za ponos, da je u specijalističkim ambulantama Кliničkog centra Niš do današnjeg dana pruženo preko 700.000 usluga pacijentima. Da ne napominjem i da je otvoreno preko 110.000 istorija bolesti pacijentima, koji su dobili usluge na najsavremenijim aparatima i najboljim uslovima u regionu.

Moj lični stav je u sledećem a na šta sam posebno ponosan, kao subspecijalista neuroradiologije je i oprema u Centru za Radiologiju КC Niš, obezbeđena iz budžeta Vlade Republike Srbije gde na magnetnoj rezonanci od 3 T pregledamo decu, na najsavremenijim MSCT aparatima reagujemo u hitnim stanjima ili najnovijim angiosalama rešavamo invazivne procedure. Lični stav je da smo ne samo lečili, već na polju preventive samo ove godine, uradili više od 9.000 mamografija i pregledali preko 10.000 ljudi na preventivnim pregledima, koje smo u kordinaciji sa Ministartvom Zdravlja obavljali.

Nakon završetka nove zgrade Кliničkog centra Niš nije se stalo sa investicijama, već je samo za neophodnu opremu, Кlinike za očne bolesti, Кlinike za uvo, grlo i nos i Кlinike za neurohirurgiju, Ministarstvo Zdravlja izdvojilo preko 100 miliona dinara. Topla veza Ginekologije i Dečijih klinika, Helidrom, kao i kompletno asfaltiranje i osvetljavanje kruga Кliničkog centra Niš, koštali su takođe toliko, uz brojne aparate kojima smo opremili pojedine Кlinike i Centre.

Na kraju kao još jedan lični stav mogu da konstatujem da nikada nisam svojatao kroz izraze ’’moja bolnica’’ Кlinički centar u Nišu, koji pripada svim Nišlijama, građanima juga Srbije, ali i celoj Srbiji, iako sam 3 godine bio zamenik direktora, a već 8 godina direktor jedne od najvećih zdravstvenih ustanova kod nas i da smatram da nije dobro, etički, ali ni kolegijalno da se sitnim politikanstvom prikupljaju jeftini politički poeni.

Lični stav je i da su funkcije prolazne, ali beli mantil kao i obraz mora da ostane čist.

Autor teksta  je redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i direktor Кliničkog centra prof.dr Zoran Radovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com