Kultura

“Leto” ruskog reditelja u pritvoru otvara 14. Filmski festival Slobodna zona

Četrnaesti Filmski festival Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra u devet bioskopskih dvorana u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Film “Leto” ruskog reditelja Kirila Serebrenikova svečano će otvoriti festival 7. novembra u Niškom Kulturnom centru, beogradskoj Kombank dvorani i Kulturnom centru Novog Sada.

Film je premijerno prikazan ove godine na filmskom festivalu u Kanu, bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor. Snimanje filma “Leto” priveli su kraju njegovi saradnici na osnovu snimljenih proba i rediteljevih beleški.

“Leto” je romansirana priča o zvezdama lenjingradske andergraund scene 80-ih i oda mladosti, ljubavi, slobodi i rokenrolu. To je priča o generaciji muzičara koji su uprkos državnoj cenzuri uspeli da pronađu svoj glas i obeleže jednu epohu.

14. izdanje Slobodne zone podržali su: Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa – potprogram MEDIA, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Movies That Matter,  Rekonstrukcija Ženski fond, Filmski centar Srbije, Rumunski kulturni institut u Beču, Francuski institut, Grupa 484, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ambasada Švedske, Ambasada Mađarske i Ambasada Republike Slovenije u Beogradu.

Informacije o početku prodaje karata u Nišu za svečano otvaranje 14. Slobodne zone i film “Leto” biće objavljene uskoro.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com