Zdravlje

Lena pobedila u borbi za život

Najteže povređena devojčica u saobraćajnoj nezgodi kod Donjeg Međurova, šesnaestogodišnja Lena I. se oporavlja i posle dva meseca neizvesnosti ona se, zajedno sa lekarima, izborila za život.

Lena je posle nereće 21.decembra kada je došlo do sudara voza i autobusa na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, u Klinički centar dovedena sa zadobijenim povredama mozga i pluća. Povrede su bile teške, oporavak još teži, a lekari su dva meseca bili stalno na oprezu. Lena polako dolazi svesti, a lekari veruju u njen oporavak.

Lena tog dana kada se nesreća dogodila krenula u školu autobusom ni ne sluteći da će učionicu zameniti bolnička soba. U nesreći je zadobila najteže povrede pa je odmah prebačena u Klinički centar i uvedena u hiruršku salu. I sada se nalazi na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju.

“Nakon inicijalne reanimacije, neurohirurzi su uradili dekompresiju jer je hematom koji je zadobila u nesreći, pretio da izvrši fatalan pritisak na mozak. Zatim je uvedena u barbituratnu komu kako bismo joj odmorili mozak. Nažalost, osim ove povrede ona je zadobila i tešku kontuziju pluća sa pneumotoraksom sa desne strane koji je dreniran. Ove dve povrede u kombinaciji se retko preživljavaju, pa smo uložili ogromne napore da je spasimo”, kaže dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Da bi joj se olakšalo disanje, devojčici je urađena i traheotomija.

“Njen neurološki status, odnosno povraćaj mentalne funkcije bio je sve bolji. Posle mesec dana bila je dobro ali i dalje životno ugrožena, a sada možemo da kažemo da je na bezbednoj strani. Međutim, njen oporavak će biti dug. Za par meseci sledi joj još jedna hirurška intervencija. Njena prednost je u ovom slučaju njena mladost što je jako važno na njenom putu ozdravljenja”, kaže Janković.

Anesteziolog dr Brana Božidarević koja je često 24 sata bila uz mladu pacijentkinju, ističe da je zadovoljna njenim neurološkim statusom.

“Ona je sada u stanju očuvane budnosti, izvršava proste naloge kao što je pružanje ruke, otvara usta naročito kada joj dajem slatkiše ali nije u stanju da govori ne samo zbog kanile, već joj ni svest još nije na tom nivou, jer ona tek počinje da se budi”, objašnjava Božidarević.

Leninoj porodici koja živi u Čokotu je vest o njenom oporavku došla kao nešto najvrednije. Znaju da je Lena još u teškom stanju ali je nada u njeno ozdravljenje koju sada gaje nekako čvršća.

“Znamo da je Lena još u teškom stanju ali nadamo se najboljem. Nismo još odahnuli, ali nam je malo lakše nakon vesti da njen oporavak ide u pravom pravcu. Smirićemo se tek kada ona dođe kući”, kaže Lanin otac Srđan.

Za doktore koji su stalno pored njihove devojčice imaju samo reči hvale. O vozaču autobusa ne žele da govore. Kažu da im je najvažniji život njihove ćerke, a sve ostalo uradiće oni kojima je to posao.

U saobraćajnoj nezgodi u Donjem Međurovu na licu mesta stradalo je sedmoro ljudi među kojima i dvoje dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com