Društvo

Lekovito bilje nema ko da bere

Udruženje „Ogledna bašta“ iz Niša započelo je ovih dana promotivnu kampanju koja ima za cilj da stanovnike niškog kraja motiviše za sakupljanje lekovitog bilja.

Bogdan Ćirić iz „Ogledne bašte“ kaže da su volonteri tog udruženja podelili gradjanima flajere u kojima su odštampana osnovna uputstva za branje lekovitog bilja i ukazali na ptencijale za razvoj privatnog preduzetništva u toj oblasti.

„Srbija je prekrivena lekovitim biljem. Ima ga bukvalno svuda. Međutim, nema organizovane berbe, pa sve propada. Da bi podstakli ljude da koriste ovaj prirodni resurs organizovaćemo teorijsku obuku i tri odlaska u prirodu gde će polaznici proći praktičnu obuku o sakupljanju samoniklog lekovitog bilja“, istakao je Ćirić.

Foto: B.Lj.

On je rekao da će sve pomenute aktivnosti biti organizovane u okviru projekta ’’Razvoj ekološkog preduzetništva korišćenjem obnovljivih prirodnih resursa’’ koji udruženje „Ogledna bašta“ implementira u partnerstvu sa Udruženjem građana Agro-kultura iz Niša, a uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine.

„Cilj projekta je razvoj ekološkog preduzetništva kroz održivo korišćenje prirodnih resursa, odnosno osnaživanje građana, predstavnika organizacija civilnog društva i privrednika da koriste prirodne resurse na održiv način i da se povežu u procesu razvoja ekoloških proizvoda od lekovitog bilja“, izjavio je Ćirić.

On je dodao će kroz projekat će biti ojačani kapaciteti gradjana za sakupljanje lekovitog bilja na održiv način i biće organizovano povezivanje polaznika sa privrednim sektorom kako bi se podstakla proizvodnja po principima cirkularne ekonomije.

Foto: B.Lj.

Ćirić je rekao da sаkupljаnje lekovitog biljа iz prirode imа ključnu ulogu nа tržištu lekovitog biljа. Jedаn od rаzlogа zа to je što mnoge biljne vrste ne mogu ili ih je vrlo teško kultivisаti, kаo što su na primer imelа, mаhovinа., neke biljke se koriste u mаlim količinаmа, kvаlitet lekovitog biljа iz prirode je superiorаn, troškovi gаjenjа lekovitog biljа su veliki, neke biljne vrste imаju dug životni ciklus i dugo rаzdoblje do fаze ubirаnjа (divlji kesten, zovа, lipа, glog).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com