Kultura

Lekcija o različitosti i empatiji – Učenici osmog razreda snimili film “Da sam ja ti” (VIDEO)

Mlade Nišlije, Aleksa Ranđelović i Aleksa Đošić, učenici osmog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” za vreme školskog raspusta snimili su film edukativnog karaktera, sa jasnom porukom o poštovanju i prihvatanju različitosti, empatiji i toleranciji.

Akteri filma, Andrej Radulović (osoba u kolicima) i Nikola Radojlović (slepo lice), prikazuju i skreću pažnju na probleme osoba sa invaliditetom u njihovoj svakodnevnoj komunikaciji i kretanju, šta vole da rade i šta ih ispunjava, a šta im smeta.

Dva meseca školskog raspusta iskoristili su na najbolji mogući način i poslali važnu poruku.

Film će sutra,  u četvrtak 26. oktobra premijerno biti prikazan u svečanoj sali ove škole. Ceo događaj je humanitarnog karatkera, gde će učenici osmog razreda donirati sredstva za lečenje  bivše učenice Jane Petrović i prikupiti plastične čepove za ČEPeNIng i kupovinu kolica.

Autor, Aleksa Ranđelović na ideju da se “pozabavi” ovom temom došao je slučajno videvši rijaliti program na društvenoj mreži u kome učestvuju ljudi u invalidskim kolicima, što ga je navelo da pomisli kako je zapravo osobama sa invaliditetom.

Tek kada sam seo u kolica, shvatio sam da pored toga što je užasno teško da se tako krećeš i što ima puno fizičkih barijera, najteži osećaj je da zbog nebrige drugih ljudi, ti ne možeš da dođeš na neko mesto gde svi idu i osećaš se bespomoćno. I to je ono što moramo da promenimo i jedna od poruka filma.Nije dovoljno da se samo priča o toleranciji i empatiji, već je potrebno da se tako i ponašamo i to stvarno primenjujemo svaki dan. Da pomognemo kada možemo i da ne okrećemo glavu.  Da slobodno upoznajemo ljude različite od sebe I da osobe sa invaliditetom ne svrstavamo u neke grupe, jer je bitna osoba, a ne njen hendikep. Po mom miščjenju, tako se poštuje i prihvata različitost, kazao je Aleksa.

Aleksa Đošić koji je sve zabeležio okom kamere, ističe da nije bilo zahtevno.

“Snimali smo sa dva telefona, jednim za zvuk, drugim za video. Jedinu tehničku poteškoću koju smo imali bila je kada je  koji je telefon snimao zvuk ugasio, što je i naglašeno u videu.  Zadovoljni smo i mislimo da smo poslali pravu poruku”, poručuje on.

Pre nego što pogledate ceo film, razmislite da li ste se zapitali nekad šta bi bilo “Da sam ja ti”?

U Srbiji živi skoro 800. 000 osoba sa invaliditetom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com