Društvo

Lekari ORL klinike KC Niš uz kolege sa Kosova i Metohije

Nacionalni stav ne treba da zavisi od toga koja je stranka na vlasti. Srpski nacionalni interes treba da branimo svi zajedno i da se oko toga ne delimo, da imamo jedinstvenu politiku i da konkretnim primerima to pokažemo u praksi, rekao je prof. dr Dušan Milisavljević posle nedavne posete kolegama u Zdravstvenom centru Kosovske Mitrovice.

Direktor ORL klinike Kliničkog centra Niš je obišao ovu zdravstvenu ustanovu na poziv svojih kolega i upoznao se sa uslovima u kojima se leče građani severnog dela Kosova i Metohije. Nakon razgovora sa rukovodstvom mitrovačkog Zdravstvenog centra dogovorena je buduća saradnja.

Profesor Milisavljević kaže da je poseta Mitrovici bila pre svega lični čin i način da pokaže da je uz svoj narod na Kosovu i Metohiji. Dogovorena saradnja i pomoć, kaže, ogledaće se u razmeni lekara iz Niša i Kosovske Mitrovice.

Ponudio sam najpre ličnu pomoć, a probaćemo da napravimo plan da i moje kolege sa ORL klinike, kad god budu u mogućnosti, otputuju u Kosovsku Mitrovicu gde će obavljati operacije koje se trenutno ne rade u mitrovačkom Zdravstvenom centru. Ideja je i da neke njihove lekare dovedemo u Niš kako bi prošli obuku za neke operacije koje nisu imali priliku da rade, i da kroz kontinuiranu edukaciju pomognemo sa tog važnog medicinskog aspekta. Realizaciju ove ideje krećemo odmah iza praznika, jer smatramo da je to dobar model ponašanja i podrške našim institucijama na severu Kosova i Metohije. Državu čini narod i mi moramo da učinimo napor da narod koji živi na Kosovu i Metohiji oseti da ima podršku države i svakog od nas, kako bi opstali i ostali na toj teritoriji. Nacionalni stav ne treba da zavisi od toga koja je stranka na vlasti i srpski nacionalni interes treba da branimo svi zajedno i da se oko toga ne delimo“, kaže Milisavljević.Utisak je, kaže, da država nije zaboravila zdravstvo u Kosovskoj Mitrovici, da ima dosta ulaganja i da, imajući u vidu uslove u kojima radi, Zdravstveni centar funkcioniše dobro.

Novac jeste bitan, ali ne i najvažniji. Njima trenutno treba naša moralna podrška i konkretan pokazatelj da je država svim svojim kapacitetima uz njih“, ističe Milisavljević.

Kliničkom centru Niš gravitira nešto više od dva miliona ljudi sa juga Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju. Ova zdravstvena ustanova pokriva sve ono što se sa medicinskog aspekta ne može uraditi u zdravstvenim centrima sa kosovske teritorije. To je razlog više da i direktori ostalih klinika Kliničkog centra Niš uspostave svakodnevnu saradnju sa kolegama na severu Kosova i da to ne bude samo u hitnim slučajevima. Niška ORL klinika je primer kako se iz Srbije brani Kosovo i koja je pomoć Srbima tamo najvažnija da bi opstali i ostali na toj teritoriji.

U multietničkoj sredini srpstvo se najbolje čuva

Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji, okruženi većinskim albanskim stanovništvom, pokazuju onu pravu slobodarsku i dobru srpsku stranu, kao što je to slučaj, recimo, u Bosni i Hercegovini. Razlikuju se od nas koji živimo na teritoriji ostatka Srbije, koji smo se u ovim vremenima 21. veka malo pogubili i tradiciju gurnuli u drugi plan ili o njoj uopšte i ne razmišljamo, kaže Milisavljević.

Od samog prelaska administrativne linije na svakoj banderi sve do Kosovske Mitrovice video sam srpske zastave. Svaka kuća ima zastavu. Zašto ne bi tako izgledao i ulaz u Niš, Beograd, Novi Sad i bilo koji drugi grad u Srbiji. Tamo se srpstvo čuva svim sredstvima, bez obzira na to što je Mitrovica podeljen grad. Sa jedne strane Ibra imate 70.000 Albanaca, a sa druge nešto više od 20.000 Srba. Tamo je svakodnevno  pitanje kako će prenoćiti noć i kavo će ih jutro svanuti. Da ne pričamo o Srbima u enklavama, okruženih albanskim stanovništvom, sa kojima država Srbija ne može da ima nesmetanu komunikaciju, gotovo u svim segmentima od trgovine do zdravstva. Od tih Srba treba učiti kakav Srbin treba biti“, prenosi svoje utiske posle posete Kosovu prof. dr Dušan Milisavljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com