Kultura

Legende Čaira, ekipa filma na festivalu “Dokument” u Vranju

Sećanje kao lajmotiv

Devetnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Dokument 2023, otvoren je  sinoć u sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju, premijerom filma “Legende Čaira”, producenta Olivera Paunovića i režisera Vladimira Ristića.

Foto: Dalibor Boce Ilić

Osnivač i selektor festivala Slađan Stojanović Frenki rekao je na otvaranju da je slogan ovogodišnjeg festivala Sećanje.

Projekciji su prisustvovali autori filmova, kao i neki od aktera – Legende Radničkog, Slobodan Halilović i golman Zoran Milenković, reditelj Vladimir Ristić i producent Oliver Paunović iz Niša.

Sobodan Halilović i golman Zoran Milenković; Foto: Dalibor Boce Ilić

Real sa Nišave ove godine slavi veliki jubilej, 100 godina od osnivanja. I upravo je to bio povod producentu Oliveru Paunoviću da u njegovoj „City produkciji“ snimi film „Legende Čaira“ o klubu od kojeg je Evropa strepela i saznala „Kude je taj Niš“, klub koji se voli, koji je u srcu Nišlija i klub koji je zlatnim slovima ispisivao svoju istoriju.

Producent Oliver Paunović; Foto: Dalibor Boce Ilić

“Mi, Nišlije smo Meraklije. Film je nastao zbog ljubavi prema klubu, ali sam i na neki način želeo da se odužim ljudima koji su zapisali istoriju kluba Radnički. FK Radnički je postigao najveći uspeh time što je igrao finale Kupa UEFA i harao Evropom. Tada je i nastala čuvena pesma “Kude je taj Niš.  Mislim da sam se produkcijom filma, sa puno emocija, ali i smeha, ipak odužio legendama Čaira koji su to zaslužili”, istakao je Paunović.

Reditelj filma Vladimir Ristić, film je opisao kao jednu bajku koja deluje kao sećanje.

“Ovo je neka vrsta sna. Danas je nemoguće ponoviti da grupa mladih i talentovanih ljudi iz Niša i okoline napravi jedan takav uspeh za kratko vreme”, pojašnjava Ristić.

Slobodan Halilović istakao je bilo zaista bilo teško biti u vrhu jugoslovenske tabele i lige koja je bila jedna od najjačih evropskih liga.

Golman Zoran Milenković smatra da će film poslužiti mladim generacija kako bi videli da se i pre 40 i 50 godina igrao fudbal i to “mnogo dobar”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com