DruštvoKultura

Legende američkog gospela u Nišu!

Koncert gospel ansambla Ingramettes with Sherman Holmes održaće se u subotu , 25. maja. od 20,30 časova na amfiteatru na keju . Koncert se održava u okviru manifestacije “Dani američke kulture” . Pokrovitelj događaja je Ambasada SAD u Srbiji, uz podršku Turističke organizacije Niš.

Istog dana od 18,00 časova u sali Oficirskog doma u Nišu, članovi ovog legendarnog sastava održaće i interesantnu tribinu na temu “Green book” (Zelena knjiga), poručuju organizatori. Neki članovi gospel ansambla „Ingramettes” bili su svedoci vremena u kojem su važila pravila Zelene knjige za afroameričke građane i žele da podele svoja iskustva o toj temi . Ulaz na tribinu je slobodan.

GOSPEL ANSAMBL „INGRAMETTES”

Izvorne zvuke američke gospel muzike u Niš nam donose legendarni ansambl “Ingramettes” koji više od 50 godina širi svoju muziku i veru u zajednicama širom Amerike. Ime koje je neraskidivo vezano za ovu pevačku grupu jeste Megi Ingram – „Mama”. Rođena je 4. jula 1930. godine na plantaži Malholanda u okrugu Kofi, u Džordžiji. Još kao dete radila je s roditeljima na poljima pamuka i duvana i rano je otkrila svoj veliki dar za muziku. Osnovala je pevačku grupu „Sister Maggie Ingram & the Ingramettes“, koja brzo stiče popularnost i postaje tražena širom Floride. Nakon smrti Mame Megi porodica nastavlja da širi radost, službu i muziku koju je Megi dugi niz godina prenosila i razvijala. Grupu sada predvodi njena ćerka, velečasna Almeta Ingram-Miler, a u njoj pevaju i njena unuka Šeril Maronej Jansi i snaja Keri Džekson. Podmlađen sastav s još većim žarom, entuzijazmom i snažnom energijom osvaja srca vernika i publike širom SAD-a i Evrope.

TRIBINA “GREEN BOOK”

Ovogodišnji dobitnik oskara , film “Zelena knjiga” otvorio je temu ovog poglavlja američke istorije. Epoha koju dočarava film odnosi se na period s početka 60-tih godina dvadesetog veka, tokom kojeg je rasna segregacija vladala širom južnih država Amerike. Postojali su odvojeni hoteli, restorani, škole, bioskopi, autobuske stanice, pa čak i česme, crkve i groblja. Zelena knjiga – za crnce putnike (The Negro Traveller’s Green Book) bila je vodič koji je po prvi put štampan 1930-te, sa idejom da pomogne Afroamerikancima da se praktično snađu tokom putovanja po Americi, savetujući im gde da potraže hotelsku sobu, gde da odu na ručak, a gde u provod. Imaćemo izuzetnu čast da u subotu 25.5. od 18.00 časova u Oficirskom domu čujemo lična iskustva o ovom vremenu koja će nam preneti članovi gospel ansambla „Ingramettes”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com