Kultura

“Legenda o Mesečevoj princezi” na festivalu „Mali Joakim“

Pozorište lutaka Niš učestvuje sa predstavom „Legenda o Mesečevoj princezi“ na Dvanaestom festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, čiji je domaćin ove godine Puls teatar Lazarevac.

Reč je o republičkom takmičarskom festivalu koji je osnovan sa ciljem unapređivanja i afirmacije profesionalnog dramskog stvaralaštva namenjenog deci i mladima.

Za učešće na festivalu se prijavilo 12 pozorišta, ali po izboru selektora Anđelke Nikolić u takmičarskom programu učestvuje 7 profesionalnih pozorišta iz Šapca, Кragujevca, Leskovca, Novog Pazara, Lazarevca i Niša.

U predlogu selekcije Anđelka Nikolić navodi: „U kičastom potrošačkom šarenilu koje obeležava tržišnu ponudu za decu, koja se sa polica i ekrana neretko seli i na scenu, „Legenda o mesečevoj princezi“ je pravo osveženje: svojom jednostavnošću, svedenošću, čistotom, tananošću i poezijom koju stvara, ova predstava pleni pažnju gledalaca svih uzrasta. Bez koketiranja sa folklorom, ona donosi mir i dubinu japanskog vrta, izmešta nas iz prividno opravdane, a zapravo jezivo prazne brzine svakodnevnog života, i uči mudrosti življenja, ne verbalnom porukom, nego atsmosferom sveta koji evocira, fabulom, glumom, režijom, scenskim pokretom, muzikom, vizuelnošću.“

Predstavu je režirao David Alić, tekst napisala Gorana Balančević, a uloge tumače: Marija Cvetković, Srđan Miljković, Davorin Dinić, Dejan Gocić, Toma Bibić, Jelena Đorđević, Nataša Ristić, Slobodan Miljković, Aleksandra Pavlović i Mladen Milojković.

Predstava „Legenda o Mesečevoj princezi“ je na repertoaru „Malog Joakima“ u ponedeljak, 4. novembra, u 13.00 u Puls teatru u Lazarevcu.

Svečano zatvaranje festivala i proglašenje pobednika je u petak, 8. novembra u 18.00 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com