Društvo

Led skraćuje linije prema nekim selima

Ekipe Štaba zimske služne radile su punim intenzitetom svih 25 zimskih dana koji su iza nas kako bi život u gradu mogao da se odvija normalno, ali je bilo i nekih poteškoća sa kojima smo se u nekoliko navrata i te kako suočavali, kaže Svetislav Manić, komandant Štaba zimske službe u Nišu na jučerašnjem sastanku. Generalni zaključak je da su svi koji su uključeni u rad Štaba uspešno preprodili sve teške situacije.

“Život i funkcionisanje grada u zimskim uslovima ni jednog momenta nije doveden u pitanje.  Kompletni javni prevoz se odvija usporeno i pomalo otežano, sa mestimičnim prekidima, ali se odvija”, kaže Manić. “Od 6.januara kada je počeo da pada sneg jedna od poteškoća sa kojom smo se sreli bili su smetovi koji su se javili jednog dana, ali je sve i u toj situaciji funkcionisalo. To znači da smo u takvim uslovima uspeli da očistimo kolovoze i da stvorimo uslove da saobraćajnice budu prohodne”, kaže Manić.

On dodaje da se od juče situacija u gradu i okolini polako normalizuje.

“Juče smo imali skraćenja nekih linija pa su ekipe radile osoljavanje prema Ostrovici, Ravnom Dolu, Sićevu, Leskoviku. Sinoć je autobuski saobraća potpuno funkcionisao i u tim selima. Od jutros opet ima skraćenja prema Leskoviku, Ostrvici, Brenici. U toku dana kada se povećaju temperature, doći će do otapanja snega . Kolovozi su vlažni, stvara se poledica.  Moja preporuka prevoznicima je da se malo sačeka sa jutarnjim polascima jer je minus osam. Tokom dana će temperatura biti mnogo povoljnija, pa će svi putevi za saobraćaj javnog prevoza biti bezbedniji”, ističe Svetislav Manić.

Prema njegovim rečima najveći problem tokom prethodnik dana ekipama Štaba za vanredne situacije pravili su smetovi koji su se javili usled jakog vetra koji je naneo veće količine snega na lokalnim putevima  između Lalinskih pojata i Sečanice, zatim Vrtišta i Trupala,   Trupala i Čamurlijskog puta.

“Sreli smo se sa još jednom poteškoćom kada, zbog jakog snega koji je padao bez prekida dva dana, nismo mogli da stignemo da Radikine Bare, Lazarevog sela i Rautova, jer je mehanizacija u dva navrata imala dosta kvarova. I pored toga uspeli smo da očistimo puteve i prema ta tri sela i to u toku jednog dana sa dva buldožera”, kaže Manić.

Štab zimske službe radi na tome da život u gradu bude normalan, da se koriguje, u skladu sa vremenskim uslovima. Nekada su uslovi teži, nekada lakši,  sobzirom na količinu snega koji pada u određenom periodu.

“Iza nas je 25 zimskih dana , to dovoljno govori da je prilika da danas sednemo i svako sa svog aspekta da ocenu šta je i kako je radio. Zaključke koje danas donesemo doprineće poboljašnju rada nekih službi, sobzirom da nas očekuje novi sneg sutra već prekosutra,  a biće ga tokom celog januara pa i februara”, dodaje Manić.

Budući da se neki građani žele da se periferija ne čisti kao centar grada Manić odgovara:

“JKP Mediana je radila sa osam , devet mašina, ali ne može da se stigne do svake ulice. Ima na hiljade ulica. U nekim ulicama  ima i mnogo parkiranih vozila. Juče u Ulici Braće Ignjatović nije moglo da prođe vozilo za čišćenje snega od parkiranih sautomobila. S jedne strane parkirana vozila, a sa druge nabacan sneg. U takvim uslovima mašine JKP Mediane ne mogu da rade i  zato apelujem na građane da daju svoj doprinos da ulice budu prohodne za odvijanje saobraćaja”, naglašava Svetislav Manić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com