Društvo

Lazarević: “Mrtve heroje i junake svoje zemlje ne zaboravite, a žive poštujte!”

“Besmrtni puk” červrtu godinu zaredom, tradicionalnom šetnjom i svečanim polaganjem venaca na Spomenik poginulim sovjetskim vojnicima, ispred Logora na Crvenom krstu, i Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, obeležio je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Šetnju “Besmrtnog puka” predvodio je general u penziji Vladimir Lazarević, koji je istakao da je 9. maj veliki dan za narod Srbije, ali i za narode Evrope.

 

Foto: P. V.

“Danas je Dan pobede nad fašizmom, pre 75 godina, dan pobede nad najvećim zlom dvadesetog veka. Grad Niš i Nišlije obeležavaju dostojanstveno ovaj istorijski datum”, rekao je Lazarević.

On je dodao da je “Besmrtni puk” simbol svih odbrambenih formacija, kroz sve ratove kroz koje je srpski narod veokivma prolazio.

“Ovaj marš je simbol nepokora i patriotizma srpskog čoveka. Na ovaj način mi šaljemo poruku, a ona glasi: Mrtve heroje i junake svoje zemlje ne zaboravite; a žive poštujte!” , poručio je general Lazarević.

Foto: P. V.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je izuzetno značajno što Niš i Srbija, zajedno sa Rusima i saveznicima obeležavaju ovaj dan.

“Ove godine ćemo Dan pobede nad fašizmom, centralnom manifestacijom u Nišu, obeležiti jednom od najvećih parada vojnih i policijskih snaga”, kazao je Bulatović.

Nakon polaganja venaca ispred Logora na Crvenom krstu, kolona “Besmrtnog puka” krenula je u šetnju ispred koje su motorima išli članovi sprskog ogranka “Noćnih vukova”.

Foto: P. V.

“Naš motiv je da odamo čast i da čuvamo svoju tradiciju. Treba da se sećamo svojih potomaka koji su dali živote za našu slobodu. Danas smo tu da im odamo čast i priznanje za žrtvu koju su dali”, rekao je Saša Savić, predsednik ogranka “Noćni vukovi”.

Tokom šetnje “Besmrtnog puka” viorile su se zastave Srbije i Rusije, a porodice boraca u ratovima nosili su njihove fotografije, kako bi im na taj način odali počast. Šetnja je završena na Trgu kralja Milana, gde su takođe položeni venci.

Foto: P. V.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com