Kultura

LAZAR RISTOVSKI: Ponosan sam na film Kralj Petar Prvi

Niška premijera filma “Kralj Petar Prvi” u režiji Petra Ristovskog i sa Lazarom Ristovskim u naslovnoj ulozi, je održana, a odjeci publike su više nego pozitivni.

Osnovna nit koja se provlači kroz film je stradanje srpskih vojnika u Velikom ratu, prelazak preko planinaskih vrleti Albanije, neponovljivom poduhvatu i svetskoj istoriji.

Poseban detalj je to što je film rađen po knjizi Milovana Vitezovića “Čarape kralja Petra”.

Dinamika koja je prisutba u filmu drži pažnju publike u svakom trenutku, a emotivni naboj koji je uspešno prikazan publiku drži bukvalno “prikovanu” za sedišta. Nisu izostavljeni ni trenuci kada su morale da se donesu važne odluke za zemlju u tom trenutku, prikaz junaštva, a posebno istrajnosti i izdržljivosti srpske vojske ostvarenju daje poseban pečat kao i scene iz najvažnijih bitaka u Prvom svetskom ratu na Ceru i Kolubari u kojima srpska vojska brani svoju državu, veru i porodicu ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Slava srpske vojske se prenosi na platno, a kraj je više nego upečatljiv, pesma “Tamo daleko” koja je postala odavno simbol stradanja srpske vojske koju peva kralj Petar. Ono što je ide u korist režisera rekla je filmska kritika, a ona je više nego jasna – film nije patetična priča koja se bavi ratom.

Režiser filma Petar Ristovski je za ovu priliku okupio sjajnu glumačku ekipu na čelu sa Lazarom Ristovskim. Uloge su upečatljivo odigrane, a publika je u jednom momentu izbrisala granice između glumaca i likova koje su igrali.

Odličnu glumačku ekipu predvodi Lazar Ristovski a aplauze zaslužuju svi – mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, dečak Ivan Vujić koji igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, Svetozar Cvetković, Radovan Vujović, Marko Todorović, Pavle Jerinić, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković, Dragan Boža Marjanović.

Film je kako kaže Lazar Ristovski snimljen sa ograničavajućim budžetom od nepuna dva miliona dolara, a izgleda kao da je u njega uloženo 20 miliona.

“Ovaj film je bio prenaporan. Već dugo godina sam u ovom filmu, snimanje je bilo naporno, jer sam bio i producent i igrao glavnu ulogu, sad trenutno mislim da posle ovog filma, je na neki način zaokružena moja karijera.”.

Lazar Ristovski je veoma ponosan na film.

“U srpskoj a i u jugoslovenskoj kinematografiji nije bilo ovakvih filmova na ovu temu. Ovakav film je bio neophodan. Publika verovatno očekuje od jednog filma da ispravi sve nepravde koje su se do sada događale. Fim se bavi segmentom Velikog rata. I on jeste spektakl ali i emotivna priča. U filmu ima istorijskih ličnosti, generala i vojvoda, ali ima i nekoliko dirljivih priča o malim ljudima, u vojnicima u opancima. Oni su emotivno povezani i dramaturgija ovog filma je da on s jedne strane jeste spektakl ali s druge strane spektakl sa dušom. To je ono što će verovatno publiku da dovodi u bioskope. Ovaj film je i za starije i za srednje generacije ali i za vrlo , vrlo mlade, čak i za decu, rekao bih. U filmi igra dečak od devet godina, i to jednu od glavih uloga. Igra najmlađeg kaplara na svetu, Momčila Gavrića. U filmu ima nekoliko mladih glumaca, koji igraju glavne uloge i naravno plejada starijih koji igraju generale i vojvode, i ja kao kralj Petar”, kaže Ristovski.

U filmu ima istorijskih ličnosti, generala i vojvoda. Dragan Boža Marjanović igra ulogu komandanta Gvozdenog puka

“U filmu tumačim istorijsku ličnost, značajnu za našu istoriju, Milivoja Stojanovića Brku, ne tako poznatu, što je veliki greh. To je čovek izuzetne hrabrosti, sjajan ratnik. Svojom hrabrošću i lucidnošću je vodio vojsku, ratovao. Herojski je poginuo. O njegovoj smrti se priča”, kaže glumac koji je odnedavno na čelu Leskovačkog pozorišta.

Filmska ekipa koju je činilo preko 100 glumaca i 7.000 statista, uglavnom profesionalni vojnici

“U ovom filmu je bilo neophodno da učestvuje vojska i prepoznali su da oni moraju da se uključe u ovaj projekat, jer je ovo priča i o srpskom ratniku i o srpskoj vojsci iz onog vremena. Zato su scene bitaka izgledaju verodostojno”, kaže reditelj filma Petar Ristovski.

Ekipa filma snimala je više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji – na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko-gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, na Kosmaju, u Sremskim Karlovcima, i u Grčkoj na Krfu.

Premijeri filma prisustvovali su i predstavnici Vojske Srbije, general Milosav Simović sa saradnicima i vojnici koji su igrali u filmu kao statisti. Razvodnik Igor Grujić koji je učestvovao u filmu kao statista kaže:

”Dugo je trajalo. Šezdeset pet dana sam bio na tom filmu na više lokacija, gradova, planinskih predela. Meni je svaki zadatak obaveza , pa sam tako radio i na filmu. Nije mi bilo teško”

Vitezovićev roman “Čarape kralja Petra” , po kome je film sniman prati majku Markenu Spasojević koja je stigla srpsku vojsku u povlačenju kroz Albaniju, noseći čarape za svog sina koji je vojnik. Brižna majka, koja je i muža izgubila u ratovima gde su srbi vojevali, sreće kralja Srbije i moli ga da pronađe njenog jedinca i da mu da čarape. Kralj traži Marinka i nalazi damrtvog u albanskim gudurama. Kada je posle rata saznao da je i majka umrla kralj Petar joj podiže spomenik, a do kraja života čuva vunene čarape a među narodom kruži priča da je tražio da mu ih obuju kada je umirao.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com