Kultura

Lazar Ristovski: “Na ovom festivalu sam postigao rekord”

Sad kad je trebalo da izađem na binu, prolazim kroz ovaj podrum i razmišljam, pa ja već 40 godina dolazim na ovaj festival. Mislio sam da ću, što sam stariji raditi manje, što bi bilo i logično, ali ispade da radim sve više. Na ovom festivalu sam postigao rekord. Кad prebrojim naslove, ispade da je ova godina moja najplodnija profesionalna godina“, ovako počinje priču glumac Lazar Ristovski koji na 54. Filmskim susretima potpisuje četiri filmska ostvarenja kao glumac i četiri kao producent.

Druge festivalske večeri niška publika imala priliku da pogleda filmove „Кralj Petar Prvi“ reditelja Petra Ristovskog i film urađen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji „Кoja je ovo država“ istaknutog hrvatskog reditelja Vinka Brešana.

“Kralj Petar je po svemu jedan osoben film, jer dugi niz godina u Srbiji se na tu temu nije ništa radilo. Mi smo počeli ponovo da vaskrsavamo tu temu koja, možda nije bila zabranjena, ali je bila na neki način zaobilažena. Napravili smo film koji je progovorio o herojstvu srpskog naroda, o blistavoj pobedi u Prvom svetskom ratu i o toj antičkoj tragediji o prelasku srpske vojske i naroda preko Albanije. Pored Кralja Petra, u središtu priče je mali Momčilo Gavrić, najmlađi vojnik u Prvom svetskom ratu, ali i nekoliko paralelnih priča o običnim ljudima i u sudbinama koje su ih zadesile tih ratnih godina“, kaže glavni glumac i producent Lazar Ristovski otkrivajući šta je bilo najteže tokom snimanja filma.

Foto: S.P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilo je teško u mnogo čemu, ali sve je to sada daleko iza nas. Velika je obaveza bila da na kraju doživimo da publika aplaudira posle svake filmske predstave. Ja sam imao još veću obavezu da lik Кralja Petra, koji je bio ratnik, ali i mislilac i filozof, oživim tako da svi budu zadovoljni, i na kraju je tako i bilo. Film deluje kao istorijski ratni spektakl i zbog toga smatram da je istinska zvezda ovog filmskog ostavrenja moj sin Petar, a ne ja. On je napravio film i kao reditelj pokazao da ume sa glumcima. Raduje me što će ovaj film, ostati u istoriji i kinematografije i možda srpskog naroda i istorije, zabeležen kao nešto lepo“, kaže Ristovski.

Film “Кralj Petar Prvi” je jedan od pet srpskih naslova na spisku kandidata za prestižnu nagradu Oskar, koju dodeljuje američka Akademija filmske umetnosti i nauke. Lazaru ovo nije prvi film koji je na listi predloženih kandidata za Oskara, ali motiv da zaista to i postane je drugačiji nego sa ranijim filmovima.

Bilo bi lepo da svet vidi jednu sliku o Srbiji kakvu do sad nije video ili je prećutkivao da postoji. Ako naš film bude srpski kandidat za Oskara potrudiću se da stvarno ceo svet vidi taj najblistaviji deo srpske istorije, i da se svet upozna sa drugačijom Srbijom nego što je poslednjih godina prikazuju u svetu. Priča o slobodi je priča našeg filma. Ovo je antiratni film i govori o surovosti rata, ali i o tome da ratovi nisu potrebni civilizaciji“, ističe Ristovski.

Foto; S.P.

Niška publika je prepoznala antiratnu poruku filma i glumce na Letnjoj pozornici nagradila ogromnim aplauzom.

Najveća vrednost ovog festivala je publika. Niška publika je nešto nezapamćeno, nezabeleženo. Sa takvom ljubavlju da dočekuje glumce i njihova ostvarenja je ono što čini ovaj festival drugačijim od svih festivala“.

Foto: S.P.

Glumci se vratili kući!

Ponovo ćemo sedeti na terasi hotela na kojoj su se pre trideset i kusur godina ispredale razne priče kovali novi planovi i zbog toga želim i Ambasadoru i nama svetlu budućnost. Hotel odiše glamurom, a glamur je ono što čini festival, na žalost ili na sreću. Festivali postoje zbog filmova, ali se pamte i po glamuru. Ovaj festival ćemo, sigurno pamtiti i po našem povratku u „staru kuću“, kaže Lazar Ristovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com