Društvo

Lara Tajem priča arapski i srpski, a najbolja je u Nišu iz srpskog i biologije

Učenica sedmog razreda Osnovne škole „Car Konstantin“ iz Niša Lara Tajem osvojila je na nedavno održanim opštinskim takmičenjima iz srpskog jezika i biologije prvo mesto u svojoj generaciji, i pri tom je na takmičenju iz srpskog jezika osvojila maksimalan broj bodova.

Ona je time ponovila prošlogodišnje rezultate, a njen uspeh je utoliko veći kada se uzme u obzir da potiče iz palestinske porodice i podjednako dobro govori srpski i arapski jezik.

Larin otac Hajtam Tajem je poreklom iz Jerusalima, a po završetku niškog Medicinskog fakulteta ostao je da živi u Nišu jer se tu oženio koleginicom sa fakulteta Iman, čiji je otac Palestinac, a majka Srpkinja.

Foto: Privatna arhiva

Hajtam i Iman Tajem imaju još dvoje dece, Maju (10) i Kamaja (8) koji poput najstarije sestre odlično govore arapski i imaju u školi sve petice.

Osim što postiže sjajne rezultate na takmičenjima iz srpskog jezika Lara je odlična iz biologije i ove, kao i prošle godine, osvojila je prvo mesto na takmičenju u Nišu.

Pored toga ona peva u horu i trenira odbojku, a učestvuje i u takmičenjima iz matematike “Misliša”. Već ove nedelje Lara će sa svojim odbojkaškim timom iz kluba „Stampedo“ učestvovati u Italiji na takmičenju.

“Volim da se takmičim, radim to iz zabave, da bi se družila sa drugom decom, ali i da bi svoju školu „Car Konstantin“ predstavila što bolje. Ovih dana očekujem rezultate sa okružnog takmičenja iz srpskog jezika, dok su rezultati sa okružnog takmičenja iz biologije stigli i znam da se plasirala na republičko takmičenje. Podjednako volim i srpski jezik i biologiju, tako da bih jednog dana volela da postanem ili nastavnik srpskog jezika, kao moja baka ili lekar, kao što su to moji roditelji“, rekla je Lara.

Za sada, dodala je ona, ima vremena za sve da uči, da pomogne i bratu i sestri oko domaćih zadataka i da se druži sa drugom decom.

U školi uči engleski i nemački jezik, arapski jezik, kazala je Lara, ne uči posebno i ne ide na časove, već sa ocem priča na arapskom.

Larina majka Iman Tajem kaže da je njihova najstarija ćerka od malena pokazala talenat za jezike.

Foto: Privatna arhiva

“Progovorila je uporedo srpski i arapski jezik pošto sam ja sa njom pričala na srpskom, a suprug na arapskom jeziku. Već sa tri godine sama je naučila da čita ćirilicu i latinicu na srpskom jeziku, a nešto kasnije naučila je da čita i piše na arapskom”, izjavila je Iman Tajem.

Iman je kazala da je Lara vrlo samostalna i sve obaveze u školi i oko takmičenja sama završava, mada su suprug, njena majka i ona uvek tu da pomognu kad joj nešto zatreba.

„Lara je talenat za jezike nasledila od moje majke koja je nastavnica srpskog, sada u penziji, a biologiju je zavolela pored supruga i mene, što smo lekari i u kući često koristimo medicinske termine. Nadamo se da će i dvoje mladje dece biti uspešni poput Lare. Kamaj se još ne takmiči, a Maja je ove godine osvojila svoju prvu medalju. Bila je treća na republičkom takmičenju u krosu”, izjavila je Iman Tajem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com