Društvo

Lakše rešavanje radnih sporazuma – Agencija i ombudsmanka potpisali sporazum o saradnji

Direktor Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazić i direktorka Regionalne kancelarije ombudsmana u Nišu Katarina Mitrovski danas su u niškoj Gradskoj kući potpisali sporazum o saradnji koji će, kako je rečeno, omogućiti građanima Niša i niškog regiona lakši pristup uslugama Agencije za mirno rešavanje radnih sporova

“Relativno često imamo postupke i radimo u Nišu, ali su naši kapaciteti mnogo veći i benefiti koje bi građani mogli da imaju su mnogo veći. Sporazum koji smo potpisali prvi je most ka većem prisustvu agencije ovde”, izjavio je Lazić.

On je podsetio da je Agencija za mirno rešavanje radnih sporova ušla u pravni sistem naše zemlje 2004. godine sa osnovnom idejom da na efikasan i jednostavan način građanima omogući da radne sporove rešavaju u kratkom roku, razgovorima i pregovorima, a ne komplikovanim sudskim sporovima.

„Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova u toku prošle godine rešila je 36 kolektivnih radnih sporova kojima je bilo obuhvaćeno oko 160.000 radnika, odnosno sedam odsto zaposlenih u privredi. Agencija godišnje rešava oko 1.000 individualnih sporova, ali je domet kolektivnih sporova mnogo širi jer obuhvata mnogo veći broj radnika“, istakao je Lazić.

Katarina Mitrovski rekla je da će Ragionalna kancelarija ombudsmana u Nišu, na osnovu potpisanog sporazuma, sve građane koji se žale kancelariji ombudsmana, upućivati na Republičku agenciju za rešavanje radnih sporova.

“Radni sporovi su veoma dugi i spori i veoma mnogo koštaju para, vremena i živaca. Moramo da podižemo svest građana da se pre svega odlučuju za mirno rešavanje sporova. Pored toga što su brzi i efikasni i potpuno su besplatni”, kazala je Mitrovski.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je podsetila da je Regionalna kancelarija ombudsmana u Nišu prva regionalna kancelarija ombudsmana u Srbiji i da obuhvata područje Niša, Gadžinog Hana i Svrljiga, a uskoro i Babušnice.

 

„Prošla godina nam je bila uspešna i po otvaranju kancelarije Agencije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i po tome što smo otvorili kancelariju za borbu protiv korupcije“, istakla je Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com