Na kafici

Lado Leskovar: Ja sam srpski pevač koji živi u Ljubljani

Malo ko, čak i među mladima, nije čuo za pesmu “Potraži me u predgrađu”, koju je daleke 1964. godine na Opatijskom festivalu otpevao Lado Leskovar. Pevao je ponovo i u Nišu, na prvom Evergreen festivalu na Letnjoj pozornici, publika je znala sve reči pesme i činilo se na trenutak da je vreme stalo. Lado Leskovar danas ima 76 godina, živi u Ljubljani i sa ponosom ističe da je u Srbiji živeo 17 godina. Kaže da je tri puta srećno razveden muškarac i četvrti put srećno oženjen. Ženio se Ruskinjom, Slovenkom i dva puta Srpkinjama. Četvrta Ladina žena, Verica, poreklom je iz Aleksinca, i on kaže da obožava da dođe u tazbinu.

Glumac, pevač, novinar

O uspešnim, vedrim i duhovitim ljudima je najlakše pisati, ali je jedan tekst premali da sve zanimljivosti iz tako bogatog života u njega stanu.

Lado Leskovar je prvo bio glumac, a prva, prava filmska uloga dogodila mu se kada je imao devet godina i to u jednom od kultnih slovenačkih filmova, u “Kekecu”. Iako je poznat po svom raskošnom baritonu, koji je svojevremeno pohvalio i Žilber Beko, Lado je uporedo i celog života bio vezan i za pozorište i film.

Uloga u filmu “Isidora” u kome je igrao sa Vanesom Redgrejv, donela mu je i prijateljstvo i kumstvo sa ovom legendarnom engleskom glumicom.

Dvadeset godina bio je novinar, urednik i komentator na Televiziji Ljubljana, danas je u penziji, ali i dalje aktivan, vitalan i sa mnogim planovima za budućnost.

Prvi put u Nišu na radnoj akciji

U Nišu je poslednji put bio 2013. godine, kada je obeleženo 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

“Zanimljivo je da sam prvi put bio 1960. godine, na radnoj akciji  auto- put “Bratstvo i jedinstvo”, u naselju Komren. Tako da, kada sam danas kolima došao iz Ljubljane, vozio sam se delom puta u čijoj sam izgradnji učestvovao. Kasnije sam često bio u Nišu i na Filmskim susretima. Niš je lep grad, kao prvo, a drugo, ne uzimajte u obzir moje godine, ali uvek se kaže “što su ovde zgodne devojke”(smeh). Kod vas je zgodno da se izmešao Sever i Jug, i iz toga nastaju lepi ljudi. Ja imam dva sina sa Srpkinjama, lepi su na mame, priznajem.

Poljubi me u sećanju…

Pesmu “Potraži me u predgrađu” otpevao je prvi put 1964. godine na Opatijskom festivalu i pobedio. Ispostavilo se da je ta pesma postala vanvremenska, a i danas nema genracije koja je ne zna.

“To je lepo. Pre svega, ta pesma je odlična i ima divne reči. Drago Britvič, hrvatski pesnik je napisao tekst, Zdenku Runjiću, kompozitoru je to bio prvi uspeh. Nas dvojica smo isto godište (1942.), nažalost, Zdenka već dugo nema među nama. Ta pesma je prvobitno bila ponuđena drugim pevačima, koji su je iz nekog razloga odbili. Meni se iz prve dopao teskt, ritam, melodija i kada sam je dobio rekao sam “to”. I eto, pevam je od 1964. godine i još mi nije dosadila, rado je pevam”, kazao je Leskovar.

Eurosong je Euroshow

1967. godine  Leskovar je bio predstavnik Jugoslavije na Eurosongu, tada se to zvala Pesma Evrovizije i održavala se u Beču. Lado je nastupio s pesmom “Vse rože sveta” / Svo cveće sveta/ i bio osmi od 17 učesnika.

“Tada je Eurosong još bio Eurosong, sada je Euroshow. Drugo, koju vezu sa Evropom ima Australija i Izrael? Skoro svi pevaju na engleskom i to na nekom čudnom engleskom…ja sam pevao na slovenačkom, pa išli smo tamo da se pokažemo ko smo, a jezik je jedno od obeležja naroda. Ja govorim engleski jezik odlično, i italijanski, nemački i ruski, ali mi je normalno da se tamo peva na maternjem jeziku. Moj jezik je i sprski, ali ok, tamo sam predstavio slovenačku pesmu. Ako ovaj festival Evergreena u Nišu uspe da postane tradicionalan, biću jako zadovoljan, jer je okupio dobre pesme i dobre pevače”, istakao je.

Vratimo ljudima dostojanstvo

Lado  je penzioner, kaže da ta penzija nije dovoljna ni za starački dom. Tvrdi da je kapitalizam najgora stvar koja nam se mogla desiti, pogotovo kapitalizam u sadašnjem stadijumu.

“Ja nisam nikakav komunista, ne zanima me kako se sistem zove. Ali, sistem mora da ima ugrađenu socijalu. Ja znam istine o kojima drugi ćute, a imam i dovoljno godina da ne moram lagati ni sebe ni druge. Lidija Kodrič, koja je pevala u popularnoj grupi “One i oni” ima sprsku penziju od 280 evra, od nje ne može ni živeti ni umreti,” objašnjava sa gorčinom.

U nedelju, 3. juna u Sloveniji se održavaju izbori za republički parlament, a Leskovara je  pozvala slovenačka Demokratska stranka penzionera (DeSUS)

“Na njihovo sam listi. Rekao sam sebi da je vreme da sa bifeovske, šankerske politike pređem na ozbiljan rad. Ako uđem u parlament ja ću pokušati  da uradim dobre stvari, loše smišljeno nikad u životu ništa nisam uradio, možda samo slučajno (smeh).

Malo je poznato da mu je pravo ime Vladimir, a Lado nadimak koji je dobio još u Pomorskoj školi u Piranu. Dodaje da mu to pravi malu smetnju na izbornoj listi DeSUS-a gde se nalazi pod brojem 15. Uz osmeh večitog dečaka dodaje, “rešićemo to već nekako”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com