Društvo

Laboratorije sa Filozofskog fakulteta se konačno sele

Filozofski i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu konačno bi mogli da reše problem sa kojim se godinama suočavaju, a zbog čega se u nezavidnoj situaciji nalaze obe visokoškolske ustanove. Filozofski je ostao bez prostora jer ceo jedan sprat pripada PMF-u gde su smeštene njihove laboratorije, a PMF je u problemu jer studenti hemije moraju sa jednog kraja grada da dolaze u drugi da bi odradili vežbe.

Mada ni jednom od fakulteta ovakva situacija nije išla na ruku do sada nisu uspeli da je razreše. Filozofski se u više navrata obraćao nadležnim institucijama da se ovaj problem konačno okonča, ali PMF nije mogao da iseli laboratorije zbog nedostatka adekvatnog prostora. Prema rečima rektora, profesora dr Dragana Antića, ovaj problem uskoro može biti rešen.

 

Foto: V. P.

“Kada se radi o investicionim ulaganjima  ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da će Univerzitet u  Nišu na neki način imati dodatnu stimulaciju kroz jačanje prostornih kapaciteta fakulteta koji imaju problem u ovom smislu”, kazao je Antič. “Tu je i poznati  problem Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta kada je u pitanju hemija. Ministar Šarčević je izjavio da je država voljna da finansira  dodatnih prostornih kapaciteta PMF-a, takozvani laboratorijski deo, za koji postoji idejni projekat i na taj način  bi se oslobodio prostor na Filozofskom fakultetu, a hemija bi dobila prostor sa ostalim departmanima u svojoj zgradi. Na taj način rešavamo dva fakulteta”, kazao je Antić.

Prema rečima rektora Antića Filozofski i PMF nisu jedini fakulteti koji imaju problema sa prostorom.

“Postoji  potreba i za rešavanje prostornog problema Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i za to  postoji rešenje u izgradnji dodatne lamele ovog fakulteta”, dodao je Antić.

On je istakao da sa prostorom kubiri i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

“Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja je, takođe, suočen sa manjkom prostora kao i Fakultet umetnosti. Ako budemo spremili odgovarajuće projekte, siguran sam da će država omogućiti kroz sredstva od raznih evropskih investitora i banaka da se te izgradnje u narednom periodu realizuju”, kazao je Antić.

Rektor Univerziteta u Nišu je najavio i mogućnost izgradnje još jednog studentskog doma sa 500 mesta.

“Reč je i o kreditnim sredstvima Razvojne banke Saveta Evrope, koja će biti usmerena na rešavanje prostora za kvalitetniji rad fakulteta, kao i podizanje studentskog standarda. U tom smislu, posle završetka Studentskog doma koji je u izgradnji, Niš je planiran za ulaganje u novi objekat Studentskog doma sa još 500 ležajeva za akademce“, naglasio je Antić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com