Zdravlje

Laboratorija koja će unaprediti preciznu medicinu u Srbiji

Laboratorija za genetska ispitivanja, jedinstvena na Balkanu, otvorena je na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Najmoderniji aparati omogućiće hiljade složenih analiza godišnje, kao što je tipizacija gena kod malignih oboljenja. Potrebnu medicinsku opremu, u vrednosti od 500.000 evra donirala je Ambasada SAD-a u Srbiji.

Labaratorija za genetska ispitivanja nosi ime Dzona Frontingema, dobrotvora, koji je u Prvom svetskom ratu pomogao srpskom narodu spašavajući njegovu decu. Njegov lik i delo direktan su odraz sardnje i podrške dva naroda, rekao je ambasador SAD-a u Srbiji, Entoni Godfri, prilikom otvaranja laboratorije. Od kakvog je značaja laboratorija koja će za neko vreme nakon svečanog otvaranja početi i da radi govori dr Tatjana Jevtović Stojmenov, šef laboratorije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu.

 

Dr Tatjana Jevtović Stojmenov, šef laboratorije

“Kolege i ja već tri godine zajedno radimo na ovom projektu i zahvalni smo i Medicinskom fakultetu i Ministarstvu prosvete, neuke i tehnološkog razvoja kao i američkoj ambasadi, odnosno američkoj vojsci koja je zaista pomogla da ovakva laboratorija dobije izgled svetske laboratorije. Aparate koje smo dobili kao donaciju imaju zaista vrhunske laboratorije u svetu i to će nam omogućiti da za naše pacijente možemo da radimo analize gena za sve bolesti koje su monogenske ili poligenske i na taj način omogućimo prevenciju, brzu dijagnostiku i razvoj precizne medicine u Srbiji”, istakla je profesor dr Tatjana Jevtović Stojmenov.

Ona je objasnila da precizna medicina znači da, ako jednu bolest uzrokuje veći broj mutacija u genima, analizom gena tih pacijenata naći će se o kom se genu radi i tada će moći da se primeni terapija koja će direktno da gađa taj gen.

“Karcinom dojke, debelog creva, pluća, sve su to bolesti koje su se nekada u prošlosti lečile tako što se određeni protokoli citostatika daju svim pacijentima. Zahvljujući ovakvim aparatima radićemo analize koje će omogućiti precizno gađanje upravo onog gena koji je uzrokovao samu bolest”, kazala je dr Tatjana Jevtović Stojmenov.

Ističe da ovakva laboratorija ima ogromnu perspektivu pošto je na teritoriji Beograd, Sofija, Skoplje, jedinstvena.

“Analize će raditi doktori nauka i davaće tumačenje dobijenih rezultata pomažući tako našim kolegama na klinikama da, kada dobiju rezultat tačno znaju kako treba da postupe u lečenju pacijenta”, ističe Stojmenov.

U laboratoriji će se dodatno raditi analize gena koji učestvuju u metabolisanju lekova, hrane…

“Na osnovu gena možemo da pravimo procenu o tome čime bi, recimo neki sportista, trebalo da se bavi. To su geni koji su odgovorni za snagu ili za brzinu. Ova laboratorija će biti budućnost u medicini. Ne kažem da ovakvih laboratorija nema u Srbiji, ali ovakva sa najnovijim aparatima je zaista perspektivna”, zaključuje profesor dr Tatjana Jevtović Stojmenov.

Prostor za laboratoriju obezbedio je i opremio Medicinski fakultet u Nišu iz sopstvenih sredstava uz podršku Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj.

Opremu vrednu 500.000 evra, a koja podrazumeva najsavremenije aparate u oblasti genetskih ispitivanja, donirala je ambasada SAD u saradnji sa Komandom kopnene vojse SAD za Evropu. U okviru laboratorije otkriven je spomenik Dzonu Frontigemu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com