Zdravlje

Laboratorija Klinike za kardihorirgiju otkriva i infektivne bolesti

U laboratoriji Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš uvedena je savremena metoda za detekciju infektivnih i seksualno prenosivih bolesti, pre svega HIV-a i hepatitisa, ali i drugih oboljenja – herpesa, hlamidije, gonoreje i humanog papiloma virusa, saopštio je direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić.

„HIV-1 test, koji je počeo da se radi na našoj klinici, čini sastavni deo u lečenju AIDS-a i ova metoda pruža najranije i najtačnije indikacije uspeha lečenja. Do sada su se uzorci slali u Beograd i na rezultate se dosta dugo čekalo. Od sada pacijenti u Nišu i sa juga Srbije istog dana od uzorkovanja dobijaju rezultate na osnovu kojih se odredjuje dalji terapeutski pristup. Analiza i dijagnostika je 95 odsto kompjuterizovana te je mogućnost za grešku svedena na minimum“, istakao je Milić.

Prema njegovim rečima, u većini zemalja u svetu se radi kvalitativno ispitivanje manuelnim putem, a ne automatizovano kao u laboratoriji Klinike za kardiohirurgiju, što povećava rizik od greške. Milić je istakao da je savremenu metodu za detekciju infektivnih i seksualno prenosivih bolesti uveo tim stručnjaka na čelu sa docentom dr Milanom Lazarevićem.

„Ovo je još jedan dokaz da u Nišu naši mladi stručnjaci mogu da rade najzahtevnije i najkomplikovanije metode dijagnostike i lečenja. Samo im treba dati šansu“, istakao je Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com