Društvo

Kviz u kome se odgovara na makedonskom jeziku

Udruženje Makedonaca „Vardar“ u Nišu uveliko priprema kviz koji organizuje svake godine, a namenjen je deci od 7 do 15 godina čiji su roditelji iz Makedonije, a naziv kviza je „Upoznaj otadžbinu tvojih roditelja i predaka da bi je više voleo“.

Do sada su održana dva ciklusa ovog kviza, 2013. i 2014. godine, a organizator je Udruženje iz Niša. Kviz se organizuje preko projekta za koji sredstva odobrava Makedonija, a održaće se 11. novembra.

„Ove godine smo opet konkurisali sa ovim projektom, ali nažalost nismo dobili onoliko sredstava koliko nam je potrebno ili koliko smo očekivali i zato smo morali da smanjimo obim celokupnog kviza. Računali smo da angažujemo decu iz cele Srbije, od Vojvodine do Vranja, a sada, zbog manje sredstava, u kvizu će učestvovati samo deca iz nekoliko gradova, Vranja, Leskovca, Niša , Pirota, Čačka, Bora i Kruševca. Nadam se da ćemo uspeti da sakupimo ova četiri udruženja jer što više dece imamo to je takmičenje zanimljivije. Svaki grad će predstavljati po tri deteta, a kviz se održava u Nišu“, kaže Blagoje Ilijevski.

On objašnjava da je u prvobitnom planu bilo predviđeno da se održe dva polufinala, ali sada se organizujemo direktno finale.

„Očekujemo sedam ekipa, pripreme su u toku, pitanja su napravljena“, dodaje Ilijevski. „Neka udruženja su već potvrdila učestvovanje njihove dece u kvizu koji će se održati 11.novembra. Kao organizatori kviza insistiramo na tome da i pitanja i odgovori dece budu na makedonskom jeziku. Žiri će zbog toga ocenjivati, prvo celovitost odgovora, a potom i kako je pravilno izgovoren na makedonskom ili da li je odgovor bio na srpskom jeziku. Tako će se određivati broj bodova koje je neko od učesnika kviza osvojio“, objašnjava Ilijevski.

Prema njegovim rečima ovaj kviz predstavlja svojevrstan podstrek dece čiji su roditelji poreklom iz Makedonije da uče svoj maternji jezik ili jezik svojih roditelja i predaka. Osim toga deca koja se pripremaju za ovaj kviz izučavaju i makedonsku istoriju ali i geografiju, a uče i društveni sistem Makedonije jer su sva pitanja vezana samo za ovu zemlju. Želja organiazora kviza je da deca koja žive ovde, a porodični koreni su im u Makedoniji, nauče bar neke reči i bar malo se služe jezikom svojih roditelja. Na taj način će naučiti i odakle potiču njihovi preci.

„U prilog našoj ideji ide i podatak da je Ministarstvo prosvete ove godine makedonski jezik uvrstilo u školski program, tako da će deca ovaj jezik moći da uče i u školama kao izborni predmet“, naglašava Ilijevski. „U Vranju već imamo sto učenika koji uče makedonski jezik, slična je situacija i u Leskovcu gde 60 osnovaca izučava makedonski jezik, a u Nišu pokušavamo da animiramo decu za izučavanje ovog jezika kako bi bilo formirano jedno odeljenje u kome bi deca učila makedonski. Potrebno je da imamo najmanje petnaestoro dece zainteresovane za izučavanje makedonskog jezika da bi bilo formirano odeljenje. Jedan od problema koji se javlja u vezi sa tim u Nišu je i činjenica da je grad veliki, da ima puno škola i zbog toga je teško okupiti decu u jednom odeljenju“, zaključuje Blagoje Ilijevski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com