Društvo

Kvarovi na toplovodu u Nišu otkrivaće se iz vazduha uz pomoć drona

Curenje toplovoda u Nišu u narednih godinu dana biće utvrdjivano iz vazduha, dronom koji je opremljen termovizijskom kamerom i uredjajem za GPS pozicioniranje.

Direktor Javno komunalnog preduzeća “Gradska toplana” Predrag Milačić je rekao da je toplana putem javne nabavke izabrala Akademiju tehničko-vaspitnih strukovnih studija iz Niša za snimanje oko 25 kilometara duge trase toplovoda.

Milačić je rekao da je drugi ponudjač na javnoj nabavci bio Mašinski fakultet iz Niša, ali da je Akademija izabrana jer je njena ponuda od 900.000 dinara bila povoljnija.

Predrag Milačić, direktor JKP Gradska Toplana

“Dronom će najpre biti snimljena cela trasa toplovoda, a onda će po potrebi biti snimane one deonice na kojima se pojave curenja. Uporedjivanjem tih novih snimaka sa prvobitnim, odredjivaće se tačno mesto curenja”, istakao je Milačić.

Prema njegovim rečima, snimanjem toplovoda iz vazduha značajno će se ubrzati vreme potrebno da se otkrije mesto curenja toplovoda.

“Toplana ima svoje termovizijske kamere ali su manje rezolucije, a uz to ih radnici nose i pešače trasom, tako da otkrivanje mesta curenja dugo traje. Dron kojim raspolaže Akademija je velike nosivosti i košta 30.000 evra”, objasnio je Milačić.

Kako je kazao, otkrivanje mesta curenja iz vazduha je inovativna metoda koju još nisu počele da primenjuju ostale toplane u Srbiji.

“Ukoliko se pokaže da snimanje dronom daje rezultate kakve očekujemo da radi, verujemo da će tu metodu početi da primenjuju i ostale toplane u našoj zemlji”, rekao je Milačić.

On je kazao da je niška toplana u januaru i februaru prošle godine organizovala probno snimanje trase dronom i otkrivanje curenja na taj način i rezultati su bili odlični, zbog čega je raspisana javna nabavka i ugovoren jednogodišnji posao sa Akademijom tehničko-vaspitnih strukovnih studija.

Gradska toplana u Nišu greje oko 30.000 stambenih i poslovnih jedinica, a 25 kilometara trase koja će se nadgledati dronom je sa starim sistemom cevi, gde je, kako su kazali u toplani, veća verovatnoća da se dogode curenja i radijatori Nišlija ostanu hladni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kakav glupi način trošenja narodnih gradskih para. Moj predlog: sednu 2 radnika Toplane u službeni aoto od direktora, druga dvojica u sl auto zamenika direktora ….. i tako svi službeni automobili da se koriste u službene svrhe. Obiđu trase a direktor i njegovi paraziti pešice obiđu trase, i eto rešenja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com