Društvo

Kuvari pokazali kako se slavi Prvi maj! Na Viniku održan “Zalogaj juga”

Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, sveukupni je pobednik Međunarodne manifestacije „Zalogaj juga“ koja je danas održana u Etno kompleksu Konstantinov konak na Viniku nadomak Niša.

Za nijansu slabija bila je ekipa učenika srednje Ugostiteljsko turističke škole iz Niša, koja je takmičenje završila na drugom mestu.

Manifestacija je obuhvatila takmičenje u pripremanju jela na otvorenoj vatri u kotliću i jela nacionalne kuhinje.

Foto Aleksa Petrovic

Najbolji kotlić pripremio je Aleksandar Miljković iz Niša, dok je pehar za najbolji sto nacionalne kuhinje pripao ekipi Udruženja „Zajedno do svetlosti“ iz Svrljiga.

Foto Aleksa Petrovic

Današnje takmičenje okupilo je više od 70 učesnika koji su došli iz Grčke, Bugarske, Crne Gore i Makedonije, kao i više gradova iz Srbije – Ivanjice, Aleksinca, Ćićevca, Niške Banje, Svrljiga, Leskovca, Niša i okolnih mesta.

Foto Aleksa Petrovic

Cilj ovakvih takmičenja je da okupi što veći broj kuvara sa raznih strana, radi razmene iskustava, a najvažnije, kada je Srbija u pitanju, radi očuvanja tradicije i kulture ishrane našeg podneblja. Ovo je naš i Prvomajski uranak. Učestvovao je veliki broj udruženja i pojedinaca, koji su prezentovali deo bogate srpske kuhinje, poput Žetelačkog ručka, Vinogradarskog i Slavskog ručka, kao i neka stara srpska zaboravljena jela“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koje je i organizator takmičenja.

Foto Aleksa Petrovic

Poseban užitak priredili su učenički timovi koji su prezentovali predjela i dezerte koje su spremili prethodnog dana u svojim školama, kao i glavna jela koja su tokom takmičenja pripremali na otvorenom. To su mladi ljudi koji tek stasavaju za kulinarsku scenu, ali postižu vanredno dobre rezultate“, ističe Mirašević.

Foto Aleksa Petrovic

Manifestacija „Zalogaj juga“ održana je pod pokroviteljstvom GO Pantelej.

Foto Aleksa Petrovic

Gde god prepoznamo potencijale koji afirmišu turizam, uvek pružamo podršku. Svedoci smo da niški ugostitelji vrede mnogo, što potvrđuju visoka priznanja koja donose sa raznih takmičenja u zemlji i inostranstvu. U to treba ulagati i vredi se truditi da ova i slične manifestacije postanu tradicija i brend grada Niša. Manifestacioni turizam privlači veliki broj posetilaca i nudi velike mogućnosti za razvoj turizma. Mi smo spremni da i ubuduće podržimo sve oblike i vrste turizma, kako bi Pantelej sa svim svojim prirodnim resursima postao destinacija koju treba posetiti“, kaže Bratimir Vasiljević predsednik GO Pantelej.

Foto Aleksa Petrovic

Današnja manifestacija za učesnike predstavlja svojevrsnu pripremu pred kulinarska takmičenja koja se očekuju u narednom periodu na domaćoj i međunarodnoj sceni, kažu organizatori, najavljujući tradicionalni Međunarodni Gastro-turistički festival koji će biti organizovan u Nišu sredinom narednog meseca i trajaće tri dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com