Društvo

КUSAČA – Turustički i planinarski biser u okolini Niša

Članovi i prijatelji Planinarskog društva “Preslap” uspešno su, u subotu, 30.januara 2021.godine “ispenjali” Кusaču (ili Vis), vrh visok 771 metar, na Suvoj planini, neposredno iznad Sićevačke klisure i leve obale reke Nišave.

Učešće je uzelo pedesetak planinarki i planinara iz Niša, Novog Sada i Leskovca, a trasa uspona vodila je od sela Prosek, preko sela Manastir i manastira Svetog Nikole, vidikovca Stražište, vidikovca Кolo kamen i platoa podno vidikovca Кusača. Istom trasom, zbog sigurnosti, izveden je i silazak, i tako je družina prevalila 12 kilometara na ovoj akciji.

Foto: PD Preslap

Кada se pak pomenu vidikovci, kojih ima prilično na ovoj trasi i sa kojih se pri uobičajenim vremenskim uslovima može uživati i na kojima se iskazuje divljenje fantastičnim prizorima, na ovoj akciji to se nije moglo odigrati, zbog oblaka i magle.

Foto: PD Preslap

Akcija je izvedena u zimskim uslovima, možda nije bilo previše hladno, ali je od Stražišta sneg postajao sve dublji, a ambijent beline pojačan je maglom. To jeste malo otežalo kretanje, ali na raspoloženje učesnika nije uticalo. Upravo na samoj Кusači, na par minuta se malo sunca i probilo, ali su oblaci i magla opet nadjačali sunčane zrake. Vrhunac dobrog raspoloženja bilo je i pravljenje Sneška Belića na vrhu Кusača! Igre u snegu, grudvanje, pesma i šala, nisu izostali, kažu u Preslapu.

Svi učesnici koji su hodali ka Кusači, popeli su se, bez da osete previše napora, na vrh Кusača.

Na Кusaču bi i naš Dalibor Stanković izašao svojom biciklom, da nije došlo do cepanja gume, ali i pored toga, učešće ovog poznatog bickliste iz Leskovca na akcijama Planinarskog društva “Preslap”, u najlepše boje oslikava svaki od ovih praznika.

Foto: PD Preslap

Bez obzira na nedostatak pogleda, osećaj da je Кusača na ivici litice, a da je duboko ispod klisura, nije bilo teško doživeti. Često kažemo da nam se čini da je zbog svog položaja i oblika, Кusača i znatno viša od svojih 771 metara. Vrh Кusača je još jedan od aduta u okolini Niša, za razvoj aktivnog odmora i privlačenje sportista, rekreativaca i gostiju grada Niša.

Vodiči akcije bili su Miroslav Dokman i Dejan Radojlović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com