Kultura

KUPINA: Počinju Dani danskog filma

Povodom stogodišnjice diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, Ambasada Danske, Danski filmski institut i bioskop Kupina organizuju “Dane savremenog danskog filma” u Nišu. Od 29. juna do 6. jula Nišlije  će moći će da pogledaju neke od najboljih filmova novije danske produkcije. Ulaznice su 100 dinara, a sve projekcije počinju od 20 sati.

Savremena danska kinematografija postala je svetski priznata pre svega kroz realistično prikazivanje svakodnevnih situacija i ličnosti. Hrabru i vrlo često provokativnu, dansku kinematografiju su proslavile ličnosti poput Larsa fon Trira i Suzane Bier, Madsa Mikelsena i Trine Dirholm, kao i danske serije poput “Mosta” i “Premijerke”.

Na programu

  1. jun 20h

Da skratimo priču, 90 min 2015.

Režija: May el-Toukhy

Priča o Ellen i njenim prijateljima koji žude da dožive romantičnu ljubav. Svi su u kasnim 30-im ili ranim 40-im i svi su u komplikovanim vezama. Priča prati njihove ljubavne uspone i padove tokom tri godine, kroz osam poglavlja koja se sva dešavaju na proslavama: Nove godine, useljenja, letnje žurke, svadbe, žurke iznenađenja, babine, godišnjice braka i rođendana. Ovo je ansambl film o grupi prijatelja koji se bore sa konceptom savršene veze i koji će morati da preispitaju šta je zapravo prava ljubav.

 

  1. jun 20h

Tiho srce, 98 min, 2014.

Režiser: Bille August

Tri generacije okupljaju se u porodičnoj kući da zajedno provedu vikend. Dve sestre, Sanne i Heidi, prihvatile su želju svoje smrtno bolesne majke da umre pre nego što joj se bolest pogorša. Ipak, kako vikend odmiče, sve im je teže da se pomire sa majčinom odlukom i stari, potisnuti sukobi ponovo iskrsavaju.

Dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu, reditelj koga je Ingmar Bergman proglasio za svog naslednika, Bille August majstorski režira porodičnu dramu pletući mrežu tajni, laži i samoobmana u susretu sa neizbežnim krajem. Danica Ćurčić briljira u ovoj ansambl drami, ostvarujući iznijansiranu i kompleksnu ulogu za koju je osvojila godišnju nagradu danske kritike Bodil, kao i nagradu Robert Danske filmske akademije.

 

  1. jul 20h

Riba sunce, 100 min, 2014.

Režija: Søren Balle

Četrdesetogodišnji Kristian je treća generacija ribara koji žive u malom, večito vetrovitom gradu na severu Danske. Vremena se menjaju i novi zakoni o ribarenju pritiskaju lokalne ribare da promene tradicionalni način ribarenja. Zato je Kristian primoran da se očajnički trudi da opstane pod pritiscima bankarskih kredita. Prinuđen je da nađe nove načine kako da zaradi novac i tako upoznaje morsku biološkinju Gerd iz Kopenhagena. Uprkos očiglednim razlikama, oni se ludo zaljubljuju jedno u drugo i Kristian mora da se suoči sa dva izbora: da li da nastavi da se bori za stari način života ili da otpočne sasvim novi? Film je baziran na istoimenom nagrađivanom pozorišnom komadu.

 

2.jul 20h

Rosita, 92min, 2015.

Režija: Frederikke Aspöck

Tridesetogodišnji Johannes živi sa svojim ocem, sredovečnim udovcem Ulrikom, u malom ribarskom gradu. Žive povučeno i rutinski. Ulriku nedostaje žena i, poput drugih muškaraca koji su se tako srećno oženili, organizuje da u Dansku dođe mlada, lepa Filipinka Rosita. Pošto Ulrik ne zna engleski, Johannes je nevoljno stavljen u situaciju da bude prevodilac između svog oca i mlade žene. Iako u početku ima otpor prema njoj, Johannes i Rosita se vremenom sve više zbližavaju. Na svoj užas, Johannes shvata da je zaljubljen u Rositu i da će po prvi put u životu morati da donese neke odluke.

 

3.jul 20h

Kljucevi, kuca, ogledalo, 92 min, 2015.

Režija: Michael Noer

Lily i Max su u braku više od 50 godina. Sada žive u staračkom domu, pošto je Maxu nakon šloga potrebna stalna nega. Lily je uvek stavljala Maxove potrebe na prvo mesto. Međutim, u sobu pored se doseljava novi stanar staračkog doma, koga zovu Pilot. Nekonvencionalan i pun života, Pilot odmah šarmira Lily. Lily se zaljubljuje, ali to nailazi na osudu i njene porodice i ostalih stanovnika doma. Uprkos nerazumevanju okoline, Lily odlučuje da se bori za slobodu i bekstvo iz nevidljivog zatvora na koji ju je život osudio.

 

4.jul 20h

Cirkuska dinastija, 93min, 2014.

Režija: Aners Riis-Hansen

Benny Berdino, vlasnik jednog od najvećih evropskih cirkusa, ima san. Kako bi osigurao vladavinu svoje cirkuske dinastije, nada se da će se njegov unuk Patrick oženiti artistkinjom Merrylu koja potiče iz čuvene porodice cirkuskih umetnika. Lepi i talentovani, Patrick i Merrylu su savršen par. Sve deluje da ide po planu, njih dvoje se useljavaju u zajedničku prikolicu. Ali mešanje ljubavi i posla nije lako… Uzbudljiv i vizuelno raskošan dokumentarac koji otkriva pravu dramu iza kulisa jednog od najboljih svetskih cirkusa.

 

5.jul 20h

Prirodni poremećaj, 97min, 2015.

Režija: Christian Sønderby Jepsen

Jacob Nossell je beskrajno šarmantan, pametan i duhovit mladić sa cerebralnom paralizom. Pored toga što utiče na njegov govor, bolest mu konstantno stvara grčeve u mišićima. Lucidan, ali u oslabljenom telu, Jacob je otelotvorenje pitanja normalnosti – suviše je bolestan da bi bio prihvaćen od strane društva, ali i suviše normalan da bi to prihvatio. Zato Jacob odlučuje da napravi pozorišnu predstavu u Danskom kraljevskom teatru i jednom za svagda se obračuna i sa društvom i sa svojom bolešću. Uostalom – šta je zaista normalno? Izuzetan, duhovit i snažan dokumentarac koji slavi život.

 

6.jul 20h

Idealista, 114min, 2015.

Režija: Christina Rosendahl

U januaru 1968, američki avion koji je nosio nuklearne bojeve glave srušio se na polarni sneg blizu američke vojne baze na Grenlandu, koji je u to vreme pod kontrolom Danske. Nekoliko dana kasnije, američka i danska vlada obznanjuju da je došlo do nuklearne nesreće, ali i da je sve pod kontrolom. Stotine radnika poslato je da pomogne u raskrčivanju udesa. Posle osam meseci, svi tragovi pada aviona i snega kontaminiranog plutonijumom su uklonjeni. Slučaj je zatvoren. Ali 18 godina kasnije, novinar Poul Brink, izveštavajući o kompenzaciji koju su lokalni radnici dobili od države, počinje da sumnja u zvaničnu priču o incidentu. Otpočinje da na svoju ruku istražuje priču koja će uzdrmati dansku vladu. Film je snimljen prema istinitim događajima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com