Kultura

Kulturno blago Niša: Velikani pisane reči Sremac i Miljković dobili spomen sobe

Književno – memorijalna postavka Stevan Sremac-Branko Miljković, svečano će biti otvorena sutra u Nišu.  Reč je o objektu u ulici Aleksandra Nenadovića broj 2, u neposrednoj blizini izložbene sale u ulici Nikole Pašića 59.

Grad Niš otvaranjem ove postavke od nacionalnog značaja odaje dužno poštovanje velikanima pisane reči – Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, čije je delo kulturna baština grada Niša i Srbije. Zaostavština dva niška pisca 2014. proglašene su za kulturno dobro od velikog značaja.

“Ovaj projekat je posvećen velikanima pisane reči koji su na različite načine vezani za naš grad i svojim književnim delom su Niš uveli u književnu

Foto: RTV Belle amie

istoriju. U postavci je izloženo oko 200 originalnih eksponata, a mnogi se po prvi put ekskluzivno predstavljaju javnosti.”, kažu u Narodnom muzeju.

Književno memorijalna postavka se sastoji iz dve sobe i prednjeg dela, koji će biti amfiteatarskog tipa. Prema rečima direktora Narodnog muzeja Nenada Spasića veliki je značaj ovih spomen soba, jer će one sigurno obogatiti turističku ponudu Niša.

“Ova dva pisca su potpuno različita i pripadaju različitim periodima. Sremac je svojevrsni dokumentarista koji je prenosio način života, ponašanja, izgleda grada Niša i Nišlija. Njegova soba će imati i etno karakter, u kojoj će se naći predmeti iz tog perioda, štap i bišage, radni sto, komoda. Kada je Miljković u pitanju biće izložen deo njegove biblioteke, ali i njegovi rukopisi, radni sto, odelo koje je karakteristično sa šeširom. Biće prestavljen ambijent u kojem je radio i stvarao”, najavio je Spasić.

Foto: Narodni muzej Niš

Autor stalne postavke je Jovan Mladenović, penzionisani muzejski savetnik Narodnog muzeja istakao je da nema gimnazijalca koji nije čitao Miljkovićevu poeziju.

“Ove spomen sobe će značiti svim generacijama, ali i onim koje tek dolaza jer će zahvaljujući postavkama shvatiti šta znače ova dva velikana za srpsku književnost”, naglasio je Mladenović.

Stevan Sremac; Foto: Narodni muzej Niš

Stevan Sremac (1855 – 1906) je punih jedanaest godina, od 1879 do 1892. bio profesor niške gimnazije, osnivač je gradske biblioteke i pozorišta i vaspitač brojnih generacija mladih Nišlija i gradske intelektualne elite. Njegova niška dela: Ivkova slava, Zona Zamfirova, Ibiš – aga i dr. su svedočanstvo o starom i ubavom Nišu, njegovom govoru, i nezaboravnim likovima Kalče, Hadži Zamfira, Zone, Maneta. Daleke 1951. Narodni muzej Niš otkupio je zaostavštinu Stevana Sremca i veći deo je izložen u danas u stalnoj postavci koju otvaramo: originalni rukopisi, lični predmeti, fotografije, radna soba, umetničke slike itd.

Branko Miljković

Drugi velikan moderne poetske reči Branko Miljković rođeni je Nišlija (1934 – 1961), i uvek je to bio, i ostao. On je u vrhovima srpske moderne književnosti, ali i u tokovima savremene evropske poezije. Bio je briljantan pesnik, priznat od svih generacija; njegovi stihovi se svuda recituju i pamte. Tragično je preminuo u Zagrebu 1961. To je bio nacionalni gubitak pesnika ovenčan slavom i nekrunisani princ srpske poezije, sa svega dvadeset sedam godina, koliko je živeo i stvarao. Njegova porodica je pesnikovu zaostavštinu poklonila gradu 1971. odnosno Muzeju, i deo danas možemo videti u stalnoj postavci.

Radno vreme objekta je od 12 do 18 sati radnim danima, vikendom od 10 do 15 časova. Ponedeljkom je postavka zatvorena za posetioce. Tokom aprila meseca 2018. godine ulaz će biti besplatan a od maja će se ulaznice naplaćivati i to cena za odrasle je 200 dinara, a za učenike, studente i penzionere 150 dinara, odnosno grupna cena ulaznice za sve objekte Narodnog muzeja Niš je 300 dinara za odrasle odnosno 200 dinara za učenike, studente i penzionere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com