Kultura

Kultura Roma oteta od zaborava

„Romske izvorne i stare pesme iz Niša i Srbije“ naziv je pesmarice koju je priredio Iva Barčić iz Niša.

Zbirka sadrži tekstove dvadesetdve pesme. Pisane su na romskom jeziku i prevedene na srpski i engleski jezik. Svaki tekst prati notni zapis sa osnovnom melodijom.

Raznovrsna i veoma komplikovana, kako po svom poreklu, tako i po svojim funkcijama u društvu na Balkanu, a posebno u romskim etničkim grupama, muzika Roma čuvana je i prenošena sa generacije na generaciju, bez ikakvih pisanih tragova. Želja autora je bila da tu „grešku“ ispravi i sačuva deo tradicije i kulturnog nasleđa Roma.

Nažalost, nema mnogo pisanih podataka o kulturi Roma na ovim prostorima, tim pre nam je bilo teže da dođemo do zapisa. Pesme datiraju iz različitih perioda, ali za mnoge ne znamo kad su nastale i ko ih je napisao. Većina muzičara Roma nema muzičko obrazovanje i mnogi nisu imali uslova da to kulturno izvorno bogatstvo negde zapišu i sačuvaju kao dokument. Ja jesam u prilici, pogotovo što potičem iz muzičke porodice koja je uspela da, kroz generacije, sačuva čitavu riznicu pesama. Uglavnom su ljubavne, koje govore o životu Roma, ali ima i pesama koje su inspirisane raznim upečatljivim događajima, poput velike poplave Niša iz 1948. ili ratnim dešavanjima i niškom logoru. Ima ih dosta koje su se u prošlosti izvodile u raznim posebnim prilikama, kao što su svadbe, rođenja, slave i razne druge svetkovine. Danas mnogo ređe, i to je glavni razlog, što sam ih uvrstio u ovu zbirku, koja neće biti jedina“, kaže Iva Barčić, student druge godine klarineta na Departmanu muzičkih umetnosti Univerziteta u Nišu.U tradiciji Roma je da se muzika neguje, a veština sviranja instrumenata prenosi s kolena na koleno, što je jedan od najvažnijih prepoznatljivih znakova romskog identiteta. Gde su Romi tu je muzika, pesma i igra. To je narod kome je muzika zapisana u genima i malom broju knjiga.

Moja misija je da se sve te stare romske pesme otmu od zaborava i sačuvaju za neka nova pokolenja. Možda će nekome uspeti da iz osnovnih melodija ovih pesama stvori neko novo muzičko delo. Voleo bih zaista da ove pesme zažive i da jednog dana dožive ozbiljno i kvalitetno izvođenje, horsko, u Simfonijskom orkestru,  svejedno. Moji lični planovi su da pesme iz ove zbirke, za početak, snimim u unplugged varijanti. Objavio sam tek prvu zbirku, a imam u planu da i dalje radim na prikupljanju romskih izvornih pesama i kradem ih od zaborava“, ističe Barčić.

Dizajn knjige uradili su Andrija Milojković i Albert Zekić, prevod pesama na srpski odnosno engleski jezik Saša Barčić i Aleksandra Aleksić, a recenzenti su Ismet Jašarević i Maksut Maksutović Maksa. Izdavač je Udruženje građana „Roma-Music“ iz Niša.

Niška promocija zbirke „Romske izvorne i stare pesme iz Niša i Srbije“ održana je krajem decembra prošle godine. Pozivi za nove promocije stižu iz Hrvatske, Novog Sada i Beograda, napominje Barčić. Od Svetske organizacije za kulturu koja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu ima događaj sa visokim zvanicama, takođe je, kaže, stigao poziv da bude deo tog programa i da prezentuje svoju prvu zbirku izvornih pesama Roma iz Niša i Srbije.

Mnogi su „prepisivali“ od Roma

Mnoge stare izvorne romske pesme su danas, u novijem aranžmanu, prisutne na estradi. Pesmu „Košava sa Dunava“ Dare bubamare svi znaju, ali je skoro nepoznato da je to romska izvorna „Nišavako phani“. I to nije jedina. Pesmu „Amen sama but Roma“ kao „Kazuj krčmo Džerimo“ prepevala je Usnija Redžepova“, objašnjava mladi muzičar.

Zbirka „Romske izvorne i stare pesme iz Niša i Srbije“je nastala kao deo projekta – Prikupljanje, zapis, očuvanje i promocija romskih narodnih pesama – koji je prošle godine podržao Sekretarijat za kulturu i informisanje grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com