Društvo

Kulinari iz 24 zemlje sveta na Međunarodnom gastro-turističkom festivalu u Nišu

Internacionalni Gasto-turistički festival biće održan od 15. do 17. juna u Nišu u parku Sveti Sava. Više od 700 učesnika iz 24 zemlje sveta takmičiće se u nekoliko kulinarskih disciplina – pripremanje jela nacionalne kuhinje na tradicionalan i moderan način, riblje čorbe, ribljeg parpikaša i jela od ribe, pripremanje roštilja, pice, slanih i slatkih pita, torti i kolača.

Sva takmičenja biće održana u parku Svetog Save.

“ Najatraktivnije za posetioce manifestacije, svakako će biti pripremanje velike pljeskavice od 65 kg i leskovačke mućkalice od 3.000 litara, za šta su zaduženi majstori leskovačke kuhinje. Građani koji budu došli imaće priliku da degustiraju ove specijalitete. Rad takmičara pratiće sudijski timovi sastavljeni od svetski priznatih majstora kulinarstva koji će i odlučivati o pobedniku manifestacije, ekipnim i pojedinačnim pobednicima u svim kategorijama“, rekao je Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koje je i organizator festivala.

Prijemu u gradskoj kući prisustvovala je i pomoćnica ministra za turizam Vera Trefald i brojni predstavnici privrednog, preduzetničkog i javnog života grada Niša. Pored takmičara iz Srbije, prisustvovali su timovi iz Italije, Rumunije, Turske, Izraela, Engleske, Crne Gore, Kipra, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Nemačke, Švajcarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Portugalije…

Pozdravljajući prisutne gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je kuhinja juga Srbije poslednjih godina doživela promociju kakvu nikada nije imala, zahvaljujući poslenicima ugostiteljskog i turističkog sektora iz Niša i regiona.

„Grad Niš je poznat kao carski grad, ali je poznat i kao grad odlične kuhinje i gostoljubivih ljudi. Festival koji je pred nama to i dokazuje, jer među takmičarima ima i onih koji se svake godine iznova vraćaju u Niš. Prepoznajući značaj održavanja ovakvih manifestacija za razvoj ugostiteljsko-turističke privrede, grad Niš je ove godine pružio maksimalnu podršku, a razmišljamo i da festival uvrstimo u red gradskih manifestacija“, naveo je Bulatović.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski je podsetila da je srpska kuhinja na međunarodnoj kulinarskoj sceni predstavljena na najbolji način, pre svega zahvaljujući nesebičnom trudu članova Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika.

„Ovi vredni ljudi su u proteklih nekoliko godina dostojno predstavljali grad Niš i Srbiju na raznim ugostiteljsko-turističkim festivalima širom sveta, osvajali visoka priznanja, često kao jedini srpski takmičari. Na taj način stekli su referencu da i u svom gradu organizuju jedan veliki kulinarski festival. Imajući u vidu da je Nišavski okrug jedan od najvećih u zemlji, nadam se da će manifestacija zaživeti i u ostalim gradovima okruga, koji, takođe, imaju šta da ponude“, kazala je Sotirovski.

U ime buduće saradnje organizator je uručio zlatne plakete gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, načelnici Nišavskog upravnog okruga Dragani Sotirovski, Igoru Vojinoviću gradskom većniku, Urošu Parliću direktoru Turističke organizacije Niš, Dragoljubu Pešiću vlasniku preduzeća „Lovopromet“ iz Niša, Nebojši Kociću predsedniku GO Mediana i ostalim akterima koji su podržali održavanje ovogodišnje manifestacije.

Gastro-turistički festival održava se petu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom grada Niša i GO Mediana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com