Društvo

Kuhinja u kojoj se svakog dana pripremi i do 8.000 obroka

U Centralnoj kuhinji Studentskog centra Niš svakog dana se radi punom parom jer se svakog dana pripremi između 7.000 i 8.000 obroka za studente koji studiraju na fakultetima Univerziteta u Nišu, dok je pun kapacitet kuhinje 20.000 obroka dnevno.

Zaposleni u ovoj kuhinji na taj način pripreme obroke za jedan manji gradić, ali u poređenju sa kvanitetom njima je mnogo važniji kvalitet hrane koju su ponudili mladim akademcima. Prema rečima Miljane Stojanović koja je u Studentskom centru zadužena za odnose sa javnošću, to je dovoljan razlog da se u ovoj „fabrici“ hrane strogo vodi računa o primeni svih važečih standarda.

„Svakodnevno su na jelovniku 5 do 6 jela od kojih je jedno kompletno prilagođeno standardu posne ishrane. Na taj način zadovoljavamo i potrebe studenata koji su na postu ili onih studenata koji su vegeterijanci. Vodimo računa i o studentima koji imaju problema sa nekom vrstom hrane zbog alergenata. Iz tog razloga su svi restorani opremljeni  led displejima na kojima se nalazi kompletan jelovnik sa nutritivnim vrednostima i upozorenjima na postojanje alergena u hrani koji su vidno obeleženi žutom bojom kako bi bili što vidljiviji“, kaže Miljana Stojanović.

Ona dodaje da se u svim restoranima Studentskog centra Niš salate i voće se servira po sistemu švedskog stola i ne podleže naplati što ove restorane čini jedinstvenim u zemlji.

„Kuhinja trenutno radi sa 40 posto ukupnog kapaciteta naše proizvodnje. Kvalitet i bezbednost obroka je pod kontrolom stručnjaka, od prijema namirnica do distribucije hrane“, dodaje Miljana Stojanović.

Osim što su se pobrinuli da se studenti hrane zdravo i da u jednom obroku dobiju sve što im je potrebno, u Studentskom centru se vodilo računa i o tome da ishrana u studentskim menzama na predstavlja „udar“ na studentski budžet. Oni studenti koji u menzi imaju tri obroka dnevno za to izdvoje 171 dinar. Ekonomska cena je veća i iznosi po danu za tri obroka 415 dinara.

„Studenti sve to plate ali tri puta manje jer je ekonomska cena doručka 85, a studente 40 dinara, ručak košta 180 dinara, a večara 150. Za studente je ručak 72, a večera 59 dinara“, obajšnjava Miljana Stojanović i dodaje da pravo na ishranu u studentskoj menzi imaju svi studenti koji su na budžetu.

U svakom slučaju to je velika ušteda za studente niškog Univerziteta jer mesečno izdvoje oko 5.300 dinara za kompletnu ishranu, a pri tome se hrane zdarvo i raznovrsno. Tokom zimskih meseci dobijaju kao salatu i domaću zimnicu koja se priprema u Centralnoj kuhiji, a meri se na tone.

„Hrana se priprema u Centralnoj kuhinji i distribuira do restorana vozilima Studentskog centra, a ceo postupak je u skladu sa najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti. Studentski centar Niš će 2019. god odraditi resertifikaciju novog standarda ISO 22000:2018. Razlike od postojećeg standarda je ta što novi standard obuhvata sva poglavlja standarda ISO 9001:2015 što do sada nije bio slučaj. U završnoj smo fazi implementacije standarda ISO 45000:2018 koji se odnosi na zdravlje i bezbednost radnika na radnom mestu.Što se tiče planova u narednom periodu planiramo implementaciju standarda o poverljivosti informacija ISO 27001:2013 i ono što je najbitnije mi kao Ustanova koja je društveno odgovorna i vodi računa o obnovljivim izvorima energije planiramo da implementiramo standard ISO 50001:2018“, dodaje Miljana Stojanović.

Što se tiče kuhinjskog bloka u poslednje tri godine Studentski centar je zanovio opremu i u kuhinji se nalaze najasvremeniji uređaji za pripremu hrane.

„Gasno konvekcijska peć koja se nalazi u kuhinji Studentskog centra je jedina sa takvim kapacitetom na jugu Srbije. U jednoj šarži može se pripremiti od 500 do 600 obroka za vrlo kratko vreme 5 do 20 minuta i to sve u zavisnosti od jela koje se priprema. Strogo se vodi računa i o tome da studenti dobiju dobro oprano voće i povrće za šta se koristi najsavremenija našina za to, barboter. Nabavljeno je i 8 kazana, 8 kipera, univerzalna mašina sa dodacima za pripremu različitih oblika povrća i mašina za ljuštenje krompira, a obnovljena je oprema i u pekarskom delu jer sami pripremamo i to“.

A da bi ručak studentima učinili zanimljivijim umesto kriške hleba koje su oni nerado uzimali, nude im se kifle za koje uvek postoji repete.

Prvi studentski restoran osnovan je 1958.godine dok su danas studentima na raspolaganju tri linijska restorana u sklopu domova,  linijski restoran I kod Tehničkih fakulteta na Gradskom polju, linijski restoran II kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta i restoran III kod Medicinskog fakulteta. Svi restorani opremljeni su po najvišim standardima, a u vreme ručka studenti stoje čekaju u redu da dođu do mesta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com