Region

KUD “Prekonoga” pobednici panslovenskog Festivala folklora u Varni

Članovi Kulturno umetničkog društva ,,Prekonoga” iz istoimenog svrljiškog sela, osvojili su najveće priznanje na Međunarodnom panslovenskom festivalu folklora u Varni u Bugarskoj.

Na festivalu koji je ove godine održan jubilarni deseti put, učestvovali su ansambli iz Rusije, Belorusije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Bugarske.

Zlatni pehar – ,,Grand Pri 2019.” Prekonožani su osvojili izvodeći igre iz Ponišavlja, Pirotskog i Svrljiškog kraja, a po tradiciji, nastup su završili čuvenom svrljiškom Rumenkom koja je publiku podigla na noge.

Foto: Facebook arhiva

Nastupali smo na raznim festivalima, ali ovaj smatramo privilegijom, jer smo pozvani da našu tradiciju, kulturu i stvaralaštvo predstavimo u konkurenciji izuzetnih igrača. Svi su bili na visini zadatka, ali su naši klinci dali sve od sebe i svojom igrom osvojili i publiku i žiri i na kraju pehar i ja im čestitam na tome”, kaže rukovodilac KUD “Prekonoga” Goran Milojević, zahvaljujući Opštini Svrljig koja je pružila podršku i pomogla odlazak na festival u Bugarskoj.

Foto: Facebook arhiva

I to nije jedino priznanje. U Varni je nagradu osvojio Filip Savić, mladi samouki gajdaš i frulaš iz Svrljiga, koji je na festivalu pokazao da i obična grana može da proizvede čarobne zvuke.

Foto: Facebook arhiva

Gajde i frula su cenjeni u svetu i prepoznatljivi. Želeo sam da budem originalan. Na ovom festivalu sam izveo nekoliko starih izvornih pesama iz svrljiškog kraja, a granjka od b’z je bila pravi izbor”, kaže Filip koji je za pet godina koliko se bavi narodnim stvaralaštvom osvajao nagrade i publiku svojom muzikom.

Foto: Facebook arhiva

Uspeh u Varni prekonoški folklorci smatraju najvećim u svojoj dosadašnjoj karijeri, tim pre što dolaze iz male siromašne sredine, gde se kult porodice, zajedništva, kulture i tradicije neguje na poseban, kako kažu, starinski, jedini ispravan način.

Panslovenski festival folklora počeo je 30. juna i završava se danas.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com