Region

Kucnuo je zadnji čas za spas srpskog sela

Memorandum o saradnji kroz podršku srpskim selima i seljacima, i nerazvijenim područjima, potpisali su u Beogradu narodni poslanici Milija Miletić iz Svrljiga i Žika Gojković iz Sombora.

Ovaj značajan dokument koji su potpisala dva poslanika daje  akcenat bržem razvoju srpskog sela i poljoprivrede u nerazvijenim, odnosno brdsko-planinskim područjima.

Narodni poslanik Milija Miletić istakao je da stimulacija za novorođenu decu mora biti uvećana i to za 100% u seoskim, nerazvijenim i brdsko-planinskim područjima.

Foto: M.M.

“Veću pažnju moramo usmeriti ka ženama i deci na selu, jer su tamo zaista teži uslovi života, a to isto važi i za mlade bračne parove sa sela, pogotovu na jugoistoku Srbije, gde se živi najteže”, poručio je Miletić.

Miletić je poručio da uredbe oko izdvajanja sredstava moraju biti drugačije, a kriterijumi za dodelu fleksibilniji u odnosu sela prema gradu i malih opština prema većim centrima.

“Moramo donositi stimulativne zakone i uredbe, takve da pomognu da sela opstanu i da ih mladi ne napustaju. Moramo se boriti za veće subvencije koje će biti usmerene ka zapošljavanju radnika u selima i sa seoskog područja, odnosno nerazvijenih opština poput Svrljiga i sl.”, rekao je Miletić.

Ideja je da se poveća broj zdravstvenih radnika u selima, te da se da veća mogućnost upošljavanja istih, uz mogućnost promene pravilnika od strane Instituta za javno zdravlje Srbije i da male opštine, koje imaju manje od 20.000 stanovnika, dobiju mogućnost upošljavanja specijaliste interne medicine.

Ideja je i da se sačuvaju odeljenja i škole sa manjim brojem dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com