Virus Korona

Kućni testovi na koronavirus stižu i u niške apoteke

Apotekarska ustanova Niš naručila je određene količine antigenskih testova na koronavirus za kućnu upotrebu, koji će biti u prodaji u državnim apotekama od ponedeljka, rekao je za Niške Vesti direktor ove ustanove Dimitrije Janković.

 

 

“Čekamo isporuku, mi smo naručili određenu količinu. Nadam se da će uspeti već sutra da isporuče, ali će svakako biti od ponedeljka u apotekama, barem državnim”, kazao je Janković.

Cena antigenskog testa za kućnu upotrebu biće 1.296 dinara.

Kako objašnjava Janković postupak testiranja je vrlo jednostavan.

“Naše osoblje će kao i za svaki lek, dijagnostičko sredstvo koje se uzima objasniti svakom pacijentu do detalja upotrebu, a i u upustvu je objašnjeno, jako jednostavno se izvodi”, kazao je Janković.

On ističe da se radi o testovima za brzu dijagnostiku i naglašava da kasnije mora biti potvrđen u zvaničnim ambulantama i PCR testiranjem.

Osetljivost testa je 96.4%, specifičnost 99.2% i tačnost 98%. Za uzorak se koristi bris iz nosa.

Da li će se test prodavati i u privatnim apotekama ostaje na vlasnicima da odluče.

Vlasnica lanca privatnih apoteka u Nišu, koja je ovom prilikom želela da ostane anonimna, kazala je za naš portal da nije sigurna da li će naručivati testove.

Prema njenim navodima, poželjno je da test uradi osoba koja je posebno obučena za to (medicinska sestra, tehničar, lekar), jer, ističe, ukoliko se testiranje ne uradi pravilno, može doći do nepouzdanih i netačnih rezultata i postoji bojazan da se može pojaviti dosta lažno negativnih rezultata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com