Stari Niš

Kuća Živkovića i Crvenog krsta

Da na ovoj mojoj fotografiji nema snega možda i ne bi bio skoro bajkovit prizor jednog dela Obrenovićeve ulice izmedju Nikole Pašića i Dušanove ulice. Medjutim poseban draž joj daje i spoj od nekoliko prelepih starih zgrada izgradjenih u trećoj deceniji XX veka kada „Glavna ulica“ kako su je Nišlije zvale, dobija novi lik u urbanom, kompozicionom i arhitektonskom smislu.

Sve od Trga Kralja Milana pa do Saborne crkve sa obe strane ulice nicale su prelepe zgrade koje su odslikavale pre svega ulogu i moć niških zanatlija i trgovaca.

Poseban značaj kao zaštićena kulturna dobra imaju zgrada modnog krojača Živkovića ( sada je tu Vinyl cafe) i Crvenog Krsta u Obrenovićevoj ulici

Dvospratna zgrada sa dva manja balkona i ogradom od kovanog gvožđa izgradjena je 1928 godine za potrebe poznatog niškog krojača muških odela Stojana Živkovića. Karakteristično je za sve zgrade gradjene u tom periodu pa i za ovu Živkovićevu je da je u prizemlju zgrade (gde je sada prodavnica obuće) bio salon i radni prostor, dok je sprat služio za stanovanje.

Malo dalje je i zgrada Crvenog Krsta podignuta 1931. godine za potrebe niškog trgovca Save Kostića. Sava jezajedno sa apotekarom Perom Arandjelovićem i trgovcem Nikolom Jovanovićem obnovio rad te mesne organizacije u Nišu. Bila je to prva obnovljena mesna organizacija Crvenog Krsta u Srbiji nakon I svetskog rata.Poznat kao veliki aktivista, kasnije i predsednik organizacije Crvenog Krsta, Kostić je ovu kuću posle II svetskog rata poklonio niškoj organizaciji čije je sedište i dan danas.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com