Hronika

Kuća u kojoj su živeli osumnjičeni hakeri ostala prazna. Kako su pobegli i ko je odgovoran za njihovo bekstvo? – i dalje enigma za srpsku javnost

Kako je nestalo troje hakera optuženih za digitalnu prevaru tešku 70 miliona evra, dalji postupci MUP-a Srbije, zašto su otišli i ostavili četvoro dece kada im je Evropski sud bio naklonjen, ali i ko je odgovoran za njihovo “bekstvo” pitanja su na koja javnost u Srbiji još uvek nema odgovore.

Njihovo izručenje zahteva Amerika, a odluku o tome je Ministarstvo pravde trebalo da donese krajem septembra, nakon što se utvrde sve okolnosti oko poštovanja ljudskih prava optuženih, a kako je naložio sud u Strazburu. Kuća u kojoj su živeli osumnjičeni supružnici ostala je prazna, a komšije kažu da ih dugo tu nisu videle.

Osumnjičeni supružnici Кsenija Fej Atilano Кristić i Кristijan Кrstić, ali i drugi osumnjičeni hakeri, bili su u obavezi da se Policijskoj upravi u Nišu javljaju svakog ponedeljka i četvrta. Bračni par je poslednji put ispoštovao meru Višeg suda u Beogradu i javio se policiji 5. avgniusta, a Marko Pavlović 29. jula. Nakon toga gubi im se svaki trag. U kući u kojoj su živeli ostala su maloletna deca sa ženom koja se o njima brine i koja je policiji rekla da ne zna gde su niti kada će se vratiti.

„Komšije su policiji rekle da niko tu ne stanuje već duže vreme. Oni su takođe potraživani i na drugoj adresi, na kojoj je zatečena žena Ž.M. iz Niša koja im čuva četiri maloletna deteta. Ona je izjavila da ih je poslednji put videla 6. avgusta i da ne zna gde se sada nalaze niti zna broj telefona nekog od njih“, piše u izveštaju MUP-a u koji su Niške Vesti imale uvid.

Centar za socijalni rad je upoznat sa ovim slučajem , kada je nakon što je jula 2020. godine Viši sud u Beogradu supružnicima odredio pritvor, po hitnom postupku odredio privremeno starateljstvo osobi koja je procenjena kao podobna za obavljanje te funkcije.

„Кada je roditeljima 23.jula ukinut pritvor nije bilo potrebe za starateljem ali sada su se okolnosti promenile. Deci nije formalno-pravno određen staratelj ali su deca zbrinuta od strane iste osobe koja im je bila i staratelj dok su roditelji bili u pritvoru. To je njihov rođak koji je bio veoma odgovoran staratelj tako da i sada imamo njegova uveravanja da deca imaju sve što im je potrebno. Angažovana je i dadilja. Ipak, moraćemo da preduzmemo mere i da zvanično deci odredimo staratelja. Sve dok imaju sve uslove u kući, odnosno dok ima ko da se stara o njima nema potrebe da ih dajemo u hraniteljsku porodicu”, rekao je Jović i dodao da su se na licu mesta uverili o situaciji sa decom, odnosno da žive u izobilju i pod nadzorom odraslih osoba.

U zbrinjavanju dece dok su im roditelji bili u pritvoru uključila se i ambasada Filipina jer je baka htela da unučiće odvede u domovinu njihove majke. Pokrenut je čitav međunarodni postupak oko zbrinjavanja ali je on zaustavljen kada im je ukinut pritvor. Ali to ne znači da neće biti nastavljen, kažu nadležni u Centru za socijalni rad.

Svih desetoro Nišlija, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države, pušteno je krajem jula da se brane sa slobode. Trojica osumnjičenih K. K., M.P. i B.R. pušteni su iz pritvora, dok je ostalima ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sve, sve.. ALI KAKO NE OBJAVITE TAKO BOMBASTO, ZA PALMU ,PA HlLEKOPTERI, PA ZA JUTKU…?
    Strašno…..,,SVAKA ČAST”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com