Region

Kuća solunskog ratnika Dragutina Matića gradi se iznova (FOTO)

U selu Kaletincu u opštini Gadžin Han počeli su radovi na kući Dragutina Matića, čuvenog srpskog izvidjača, poznatijeg kao Oko sokolovo.

Kuća neće biti obnovljena kao što je to prvobitno bilo planirano, već će biti iznova izgradjena na temeljima njegovog nekadašnjeg doma.

Foto: Bojan Radenković

Radnici firme kojoj su radovi povereni su ovih dana srušili ostatke kuće i narednih dana počeće izgradnju nove, po uzoru na onu u kojoj je Matić rodjen 1888. godine.

Vlasnik firme, koja je kao podizvodjač angažovana da obnovi kuću, Bojan Radenković je da je stara kuća morala da bude srušena jer je bila u jako lošem stanju, sklona padu.

Foto: B.LJ.

“Kuća je morala da bude srušena jer se sve u njoj bilo trulo i nesigurno, nije bilo šanse da se tu nešto izvuče”, izjavio je Radenković.

Foto: Bojan Radenković

Prema njegovim rečima, kuća će po završetku gradnje izgledati isto kao što je izgledala pre 100 godina kada je izgradjena.

“Biće izgradjena samo od prirodnih materijala, od kamena, drveta i zemlje. Biće nam potrebna dva meseca, možda i više za završetak gradnje, jer je poduhvat složeniji pošto se radi sa zemljom i drvetom. Moraćemo da radimo etažno”, rekao je Radenković.

Kazao je da su majstori prilikom rušenja pronašli u kući neke predmete koje su Matić i članovi porodice verovatno koristili i koje su veoma lošem stanju, ali će ih sačuvati za muzej.

Foto: B.LJ.

Stanovnici Kaletinca, sela sa svega pedesetak stanovnika još pamte Matića, ali i nekolicinu drugih meštana koji su uspeli da se vrate sa Solunskog fronta.

Slobodan Stamenković je rekao da je imao 12 godina kada je 1970. godine Matić preminuo.

“Sećam ga se. On je za mene bio idol. Nije nosio titovku ni kačket, nosio je rusku šubaru. Da li je to zbog solunskog fronta, ne znam. Hvala bogu da se država setila da mu sredi kuću”, izjavio je Stamenković.

Matić je, kazao je, u Kaletincu imao veliku porodicu i dva – tri hektara zemlje koju meštani i dalje obradjuju.

“Potomstvo ima jako, ali slabo dolaze. Kad vide na televiziji kako je kuća sredjena onda će doći”, rekao je Stamenković.

Foto: B.LJ.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović rekao je ranije da je za obnovu kuće opština izdvojila iz sopstvenog budžeta pet miliona dinara.

“Nakon obnove dom Dragutina Matića biće otvoren kao muzej, a u planu je da u Kaletincu bude otvorena suvenirnica, jer verujemo da će biti dosta turista koji će hteti da nešto kupe za uspomenu”, izjavio je Filipović.

Kuća u kojoj je Matić živeo bila je tipična seoska narodna kuća iz 19. veka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com