Društvo

Kuća “Oka sokolovog” uskoro u turističkoj ponudi

Izuzetan turistički potencijal koji zaplanjski kraj ima biće unapređen asfaltiranjem putnog pravca ka selu Kaletinac u dužini od tri i po kilometra u kome se nalazi i kuća  Dragutina Matića, najpoznatijeg srpskog izviđača iz Prvog svetskog rata u narodu poznat kao Oko sokolovo. Već odavno se razmišlja o tome da dom poznatog izviđača u Velikom ratu čije je fotografija obišla svet, postane turistička atrakcija, a ova ideja polako počinje i da se ostvaruje.

Počelo se sa asfaltiranjem puta do sela Kaletinac koji će da „oživi“, ne samo ova, već i još nekoliko sela podno Suve planine. Očekuje se da radovi na asfaltiranju puta budu završeni za koji san, a radove su obišle načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković i direktorka Turističke organizacije Niš Danka Milojković.

Načelnica nišavskog okruga Dragana Sotirovski istakla je da zaplanjski kraj i uopšte Gadžin Han poseduju veliki potencijal što se tuče turizma, agroturizma, kao i poljoprivrede i da će Nišavski okrug pomoći da se afirmiše ovaj kraj.

„Putni pravac koji se sada radi od posebnog značaja je za opštinu Gadžin Han koja ima poziciju potencijalne turističke destinacije o kojoj se malo zna. Tu je selo Kaletinac, rodno mesto Dragutina Matića koji je sinonim za Prvi svetski rat i čija se kuća nalazi u tom selu. Kuća će iduće godine biti rekonstruisana i naći će se u turitičkoj ponudi“, kazala je Sotirovski.

Ona je dodala da će ovaj put omogućiti i mnoge druge pogodnosti za one koji žele da posete i upoznaju ovaj kraj.

Foto: Printsceen

„Kako se radi o kružnom putu, ova destinacija će postati poželjna i za one koji vole da pešače ili da voze bicikl“, dodaje Sotirovski.

Prema rečima Marije Cvetković, predsednice opštine Gadžin Han, u pitanju je deonica od 3,5 kilometara.

„Sredstva za asfaltiranje puta dobili smo od  Puteva Srbije po odobrenju Zorane Mihajlović. Drago nam je da će opština Gadžin Han dobiti jedan ovakav put imajući u vidu da je selo Kaletinac poznato i po Dragutinu Matiću“, kazala je Marija Cvetković, predsednica opštine Gadžin Han.

Upravo iz tog razloga na terenu je bila i Danka Milojković, direktorka  TON-a koja je od opštine zatražila da joj se dostave svi podaci kružne ture i svi podaci o kući Dragutina Matića. Osim toga u ovom delu Srbije može da se razvije i agroturizam.

„Iz ugla Turističke organizacije grada Niša asfaltiranje  puta i renoviranje kuće Dragutina Matića predstavlja novu turističku ponudu. Pored promocije Niša i lokoliteta u samom gradu od značaja je i promocija destinacija u okolini“, dodala je Danka Milojković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com