RegionStari Niš

Kuća najpoznatijeg srpskog vojnika Dragutina Matića postaje muzej

Kuća Dragutina Matića, poznatijeg kao “Oko sokolovo”, uskoro će postati muzej ovog čuvenog ratnika.

Naslednici su se složili da kuću u selu Kaletincu daju opštini Gadžin Han na korišćenje, što su i formalno regulisali potpisivanjem ugovora.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević izjavio je da jučerašnjim potpisivanjem ugovora opština postaje vlasnik jedne trećine objekta, dok je u u toku ostavinski postupak za naslednika koji ima dve trećine objekta.

foto: YouTube printscreen

“On je isto voljan da ustupi svoj deo kuće opštini, tako da se nadam da ćemo uspeti do kraja leta da krenemo sa rekonstrukcijom tog objekta koji je od značaja ne samo za opštinu i porodicu Matić, već za čitavu Srbiju”, rekao je đorđević.

foto: YouTube printscreen

Potomci Dragutina Matića istakli su da im je čast što su ustupili svoj deo kuće opštini, da bi se sačuvala uspomena na njihovog čuvenog pretka i da bi se stvorila mogućnost da se selo Kaletinac razvija.

Dragutin Matić rođen je 1888. Godine u Kaletincu, a već sa 18 godina bio je mobilisan i “vojevao” je punih 19 godina. Bio je učesnik Prvog i Drugog Balkanskog rata i Prvog svetskog rata, a za pokazano junaštvo i hrabrost, odlikovan je sa više ratnih odlikovanja

U toku 1914. na Drini, pre povlačenja srpske vojske preko Albanije, nastala je fotografija „Izviđač“ ili “Oko sokolovo” kojom je Matić zauvek ušao u istoriju.

foto: YouTube printscreen

Spomenik Dragutinu Matiću podignut je ispred opštine Gadžin Han 1998. godine, a rekonstrukciju kuće godinama su onemogućavali komplikovani imovinski odnosi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Postovani urednici,

    Ja vec godinama tragam za cuvenom slikom Dragutina Matica. Molim vas da mi kazete da li ikako moguce doci do kopije te slike, naravno spreman sam da platim odgovarajucu cenu. Moj deda je bio Solunac i ispricao mi mnoge price o tom strasnom dogadjaju.

    Pozdrav,
    Slavisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com