Društvo

Kuća Mišićevih u Voždovoj ulici prkosi vremenu još od 19 veka

Kuća Mišićevih je jedina privatna kuća iz 19 veka koja je ostala u Nišu u svom izvornom stanju. Ova kuća u ulici Voždovoj prkosi vremenu i još uvek služi za stanovanje. Nakon osobođenja Niša od Turaka ovu kuću je od vlasnice Šemzi – hanume otkupio trgovac Đoka Mišić. Biserka Đorđević koja koja je naslednica kuće Mišićevih kazala nam je da je turkinja nakon oslobođenja Niša prodala ovu kuću.

“Turkinja koja je držala kuću je bila jako imućna, kako sam čula iz priča imala je čak 14 dućana. Kada su dolazili majstori da sređuju nešto oko kuće bili su u čudu kako je krovna konstrukcija urađena i koliko je još uvek stabilna posle toliko vremena”, kazala je Đorđević.

Foto: M.K.

Ona je u ovoj kući boravi više od 60 godina i nada se da će ona nekada postati muzej i dobiti oblik kakav zaslužuje.

“Ja imam unuke koji će naslediti kuću, ali ne želim da se ona nikada proda već da ostane tu kao nešto vredno za sve”, kazala je Đorđević.

Ona je dodala, da sve što se na kući popravlja mora sama i da se niko do sada nije ponudio da joj pomogne.

“Kuću održavam da bude onakva kakva je godinama bila, ništa ne menjam, ali potrebno je da se održava, a ja pomoć nikada nisam dobila za održavanje”, kazala je Đorđević.

Foto: M.K.

Arhitekta Hadži Ivan Redi rekao je da osim kuće Mišićevih koja je ostala u izvornom stanju iz tog perioda ne postoji nijedan drugi objekat koji nije promenjen.

“U pitanju je jako mali broj objekata koji su sačuvani iz tog vremena. Oslobađanjem Niša od Turaka 1878. godine dolazi do euforije kod stanovništva. Posle toliko godina bili smo svoji na svome i veliki broj objekata je porušen, dosta objekata je porušeno i zbog sistema koji su Turci koristili za izgradnju. U pitanju su drvene konstrukcije ispunjene nekim materijalom tako da je veliki broj građevina porušen jer je bio sklon padu”, kazao je Redi.

On je istakao da je još jedan od razloga za rušenje velikog broja objekata tog vremena bio i da je Niš par meseci od oslobađanja dobio prvi planski dokument za njegovu obnovu i izgradnju.

“Turske ulice i naše se u mnogome razlikuju kao i način na koji se gradi i razvija jedan grad. Tursku karakterišu sokaci i slepe ulice dok je Evropski način gradnje koji potiče od Rimljana mnogo bolji za orijentaciju”, kazao je Redi.

On je dodao, da kuća Mišićevih je objekat od velikog značaja za Niš i njegovu istoriju.

Foto: V.P.

“Ova kuća je pod zaštitom zakona i ona ne bi trebalo da se menja već da joj se vrati stari sjaj u njenom izvornom obliku”, kazao je Redi.

 

Oko kuće Mišićevih nalazi se veliko dvorište, sama kuća još uvek odoleva vremenu, ali je potrebno ulaganje kako bi se očuvala i vratila svoj nekadašnji izgled. Ova kuća i pored toga što je jedina koja je ostala u svom izvornom obliku nije dostupna turistima i ne koristi se njen puni potencijal.

Foto: M.K.

Zbog svog istorijskog i arhitektonskog značaja kuća Mišićevih u Nišu proglašena je, 23. decembra 1982. godine, za „Kulturno dobro od velikog značaja“ i pod brojem SK 308 uvedena je u centralni registar spomenika kulture u Republici Srbiji.

 

Tekst je deo projekta „Gde prošlost susreće budućnost“ koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2019. godini

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com