Kultura

Krsti Popovskom uručena nagrada „Stevan Sremac“

Krsta Popovski autor romana ,,Ina“ dobitik je književne nagrade ,,Stevan Sremac“ koju dodeljuje grad Niš. Nagrada je Popovskom uručena na svečanosti priređenoj u holu Gradske kuće.

Roman „Ina“ nije prvi roman Krste Popovskog, kao ni nagrada, ali mu je ova niška posebno draga.

Nagrada “Stevan Sremac” je jedna od najvećih književnih nagrada u Srbiji i naravno da sam presrećan i ponosan.  Za Niš me inače, veže mnogo toga iz privatnog života, tako da mi je tim draže što sam dobitnik ove nagrade”, kaže Popovski.

Roman ,,Ina“ je priča o mladom umetniku koji za vreme rata devedesetih godina prošlog veka, sa porodicom iz Hrvatske dolazi u Srbiju. Roman predstavlja svojevrstan otklon prema našoj savremenosti: otklon od okruženja bez topline, u kakvom je odrastao junak ove alegorije, otklon od usiljene modernosti u umetnosti i najzad otklon od nepovratno izgubljene, iskomadane nekadašnje otadžbine.

Roman može da se čita i tumači na više načina, objasnila je Andrijana Marčetić, članica žirija.

Žiri se rukovodio, pre svega, književnim vrednostima. Nažalost, prozu Krste Popovskog naša književna kritika nije prepoznala i protumačila na adekvatan način. Njegovo prozno stvaralaštvo je veoma neobično, inovativno i autentično i mi smo u njemu prepoznali pravi pripovedački talenat. Ina je ostatak nas samih, Srbije i sveta koji nas okružuje, jer smo svoje najveće vrednosti-duhovnost, ljubav, veru, nadu  i humanost zamenili materijalnim stvarima“, kazala je Marčetić.

Nagrada  Stevan Sremac ustanovljena je 2004. godine a dodeljuje se autoru prvog izdanja najbolje prozne knjige objavljene na srpskom jeziku u prethodnoj godini. Nagrada predstavlja jedno od najvažnijih priznanja za prozno stvaralaštvo u našoj zemlji.

Ova književna nagrada zajedno sa ostalim nagradama, koje dodeljuje grad Niš,  ima veliki značaj jednako kao i brojne aktivnosti kojima podstičemo književno stvaralaštvo. Sve to pokazuje da je Niš grad koji neguje književnost i nastoji da podstiče ljubav prema knjizi kao jednom od glavnih stubova naše kulture”, kazala je prilikom uručenja nagrade, Jelena Mitrovski, većnica za kulturu.

Krsta Popovski je rođen u Skoplju 1968. godine. Diplomirao je na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti  Filološkog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača i glavni urednik časopisa za književnost i likovnu umetnost „Zvono“. Objavio je 4 knjige poezije, 2 drame i 5 romana ,a i dobitnik je prestižnih nagrada.

U izdanju Niškog kulturnog centra 2017. godine objavljena mu je zbirka priča ,,Nedela“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com