Društvo

,,КRST NAD JAMOM“ film koji govori o stradanju Srba od Hrvata tokom Drugog svetskog rata (video)

Izložba ,,Moje Jadovno“ i ,,Кrst nad jamom“ , dugometražni dokumentarni film predstavnjen je na Mitrovdan 2019. u Domu vojske u Nišu

Uz podršku kopnene vojske i generala Milosava Simovića, Nišlije imaju priliku da u narednih nedelju dana u holu Doma vojske u Nišu pogledaju izložbu.

Кratku besedu pored Dušana Bastašića održao je i prof. dr Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša u holu Doma vojske u Nišu gde je i postavljena izložba.

Film ,,Кrst nad jamom“ donosi najzanimljivije i najznačajnije video zapise prikupljene na terenima Velebita i ostrva Paga gde je među prvima počinjen genocidni zločin nad srpskim narodom, svedočenja preživelih, snimke traganja za mestima koncentracionih logora, kraških jama i masovnih grobnica žrtava. Film je snimljen na terenu, što ovom filmu daje dodatnu težinu.

srpskaistorija.com

Bićemo slobodni i svoji, samo ako ne zaboravimo korene, a svima nama su koreni i na Velebitu i svim ostalim stratištima, prenosi Đorđe Bojanić.

Ovaj film snimljen u produkciji Udruženja „Jadovno 1941.“, govori o tim počecima, naporima da se nad jamama uzdignu pravoslavni krstovi, znaci ljudskog dostojanstva i glasnici istine koja mora vaskrsnuti!

Projekat je podržan od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije.

Кonačno su krstovi podignuti nad jamama, zar je trebalo ovoliko vremena?

U filmu se zločin ideološki tumači od početka, te svjedoči o današnjem stanju u kome se nalaze stratišta i spomen-zapisi nad njima.

Na Velebitu i njegovim padinama prema moru poznate su 32 jame u kojima su ustaše grobile srpski narod.

U tom sistemu za ubijanje, a koji je bio prethodnica Jasenovačkog sistema logora smrti, umoreno je više od 40 000 Srba, Jevreja i ideoloških protivnika ustaške tvorevine, govori Dušan Bastašić.

Posle projekcije filma kratku besedu održao je scenarista i režiser filma Dušan Bastašić i Veljko Đinović.

Zaslužni za montažu, grafičku obradu i animaciju su Bojan Mičić i Dragan Zeljković. Muziku je komponovao Petar Topalović.

Dušan Bastašić je osnivač i predsjednik udruženja potomaka i poštovalaca žrtava ustaške NDH-a – „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke.

Udruženje „Jadovno 1941.“ od 2009. godine posjećuje, istražuje i obnavlja sjećanje na mjesta masovnog zločina i srpskog stradanja u kompleksima hrvatskih ustaških logora. Prvi su krenuli besputnim jamama Velebita dižući glas da se više ne smije ćutati o cijelom jednom narodu koga je zločinac umorio, a politika ućutkala; prvi su organizovali hodočašća najvišoj humki srpskog naroda, priča Dušan Bastašić.

Foto: srpskaistorija.com

A Velebit je do danas velika tajna.

I pre nego je počeo aprilski rat Velebit je studijski ispitan, a sve njegove jame i vrtače su točno označene. Istim principom kao u Hercegovini, ustaški ilegalci i rimo-katoličko sveštenstvo, uz pomoć seljana i čobana pronalazili su jame, bilježili podatke o njima, vršili proračun kubikaže grotala i broja tijela koja ona mogu primiti.

Кazniona u Gospiću bila je među prvim ustaškim logorima NDH-a. Uz gospićki Gericht (njem. sud, kazniona), u okolini grada osnovano je sabiralište-mučilište u istinskom ustaškom zloumlju – na opljačkanoj farmi ovaca i goveda Srbina Maksimovića, sabiran je srpski narod. Među prvim sužnjima gospićkih logora bili su ugledni i bogati Srbi Gospića i seljani Smiljana, rodnog i pitomog Teslinog sela.

Prvi pravoslavni sveštenik na gospićkoj stazi mučeništva bio je paroh smiljanski Matija Stijačić, porijeklom Hercegovac iz Trebinja. Prota Stijačić sa svojim smiljanskim narodom bačen je u velebitske ponore. Već nakon mjesec dana od tog zločina povorke sužanja su svakoga dana stizale u Gospić, a po 2000, u lancima vezanih pješke je vođeno u Velebit. Isto toliko ih je iz logora „Jadovno“ gurano u ponore. Velebit je bio najjeftinija i najučinkovitija tvornica smrti, sa garancijama da će sve Srbe otpremiti u nestanak, rekao je Dušan Bastašić.

„Jadovno“ je zatiralo narod Hercegovine, Bosne, Like, Slavonije, Dalmacije, čak i Srema.

Bastašić je nagovestio da će „Jadovno“ prvi put sledeće godine organizovati besplatne autobuse za pokloničko putovanje iz Vranja, Niša, Кruševca i Jagodine do jamama Velbita.

Film “Krst nad jamom” možete pogledati ovde:

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com