Društvo

Krsnu slavu u vreme korone Nišije obeležavaju u krugu porodice

Novembar i decembar su vreme kada najveći broj Nišlija obeležava krsnu slavu.Ove, kao i prošle godine ovaj svečani trenutak većina građana provešće u krugu svoje porodice.Preseći će slavski kolač, upaliti slavsku sveću, oslužiti se žitom. Pripremiće se svečaniji ručak, ali gostiju, tako bar kažu neke Nišlije, neće biti.Pandemija korone je promenila i način obeležavanja krsne slave. Od nekada velikog okupljanja sa prijateljima oko slavskog stola stiglo se do porodičnog ručka, čini se, baš kako se nekada i slavio ovaj dan.

Pred nama su dve velike slave, Aranđelovdan 21. novembra i Nikoljdan 19. decembra. Sveti Nikola je posebno obeležavan. Kako je to najzastupljenija slava u Srbiji pa i u Nišu, pratila ju je krilatica da na Svetog Nikolu pola Niša slavi, a druga polovina je odlazila kod slavljenika. Tog dana su mnoga radna mesta ostajala prezna, a poluprazne su bile i učionice u školama. Ne retko su direktori pravili i poseban raspored časova za taj dan kako bi i profesori i đaci imali dovoljno vremena da prisustvuju svečanom ručku ili večeri.Slavilo se i u ugostiteljskim objektima i kafanama.

Korona je promenila sve. Stare navike su zaboravljene, a krsna slava se vratila u porodični krug.

Jedna je stvar ostala ista. Nišlije ništa neće sprečiti da obeleže krsnu slavu, umese slavski kolač i zapale slavsku sveću poštujući na taj način sveca kojeg slave i koji je zaštitnik njihovog doma.

“Epidemija korone je promenila puno toga u našim životima.Nema više veselja po restoranima, svadbi, proslava 18 rođendana, a sada se skromnije obeležavaju i slave. Moja porodica je slavila i prole, a i ove godine će ali u krugu porodice.Neće nam doći ni rodbina ni prijatelji, ali kako to običaj nalaže preseći ćemo slavski kolač i pripremiti malo bolji i svečaniji ručak”, kaže Gordana Nikolić.

Mnoge Nišlije i ne odlaze na slave kod svojih prijatelja ili rodbine zbog straha od korone. A to važi i kada oni slave. Mada bi voleli da se sretnu sa prijateljima, ispričaju i obeleže važan dan za porodicu.

“Slavimo Svetog Nikolu sada u decembru, ali neće biti gostiju. Odnećemo kolač u crkvu, ali tu je kraj. Za stolom će biti samo porodica, mi i deca”, objašnjava Slavica Nikolić.

Oni koji ne slave svojim prijateljima će porukama na društvenim mrežama ili telefonskim pozivom čestiti slavu.Tek da pokažu da nisu zaboravili na dobra stara vrema kada su svi bili za istim stolom.

A ranijih godina je sve bio mnogo drugačije. Slavilo se na veliko. Danima su se pripremale slavske djakonije od predjela do slatkiša. Sada se odustalo od toga. Slavski kolač, slavska sveća, žito i crno vino uz malo svečaniji ručak za najužu poridicu i ove godine će obeležiti proslavu krsnih slava koje dolaze.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com