Društvo

Krsni hod do duboke doline u Surdulici

U Surdulici se 29. maja održava krsni hod, za praznik Svetih mučenika surduličkih. Krsnom hodu će se pridružiti i Nilije.

 

“Bugarski okupatori su 1915-18. Surdulicu pretvorili u klanicu Srpskog naroda”, istakao je istoričar Đorđe Bojanić i podsetio da je prošle godine, nakon više od jednog veka organizovan prvi КRSNI HOD DO DUBOКE DOLINE U SURDULICI, mestu stradalaštva srpskog naroda od bugarskih okupatora.

Stradalo je preko 4000 Srba, na zverski način, a razlog poznat samo bugarima, naglašava Đorđe Bojanić.

Tokom Prvog svetskog rata na jugu Srbije je postradao veliki broj Srba. Samo u Surdulici pogubljeno je nekoliko hiljada. Zato su ovo mesto okupatori nazivali Srpskom kosturnicom.

,,Da li je moguće da posle nešto više od 100 godina mi imamo ovakvo skromno obeležje? Uraslo u travu i šiblje. Sramota za sve nas.

Кo nam je kriv?
Ali, eto ima nade i pomaka, makar i posle jednog veka, stvari se kreću na bolje, pa evo drugi put zaredom obeležavamo ovaj datum, za nas Srbe vrlo bitan.

Nadam se da će se ovo mesto urediti i podići kapela, ono što zaslužuju Sveti surdulički mučenici, a ne uraslina i korov sa parkingom za kamione.”, naglašava Đorđe Bojanić.

Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije pozvalo je sve građane Srbije na obeležavanje slave Svetih Surduličkih mučenika, drugi po redu krsni hod i polaganje venaca nevino postradalom narodu u Dubokoj dolini kod Surdulice, 29. maja 2022. godine.

Krsni hod 2021…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com