Sport

Kroz istoriju na stazama severno od Niša

Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Crveni Krst, uspešno je  izvelo planinarsko-rekreativno-edukativnu akciju na severnom obodu Niša.

Oko stotinu planinarki i planinara, iz Niša, Beograda, Negotina i Jagodine, po uglavnom prijatnom vremenu, prešlo je trasu dužine 16 kilometara, koja uopšte nije zahtevna, ali na kojoj se nalaze mesta važna za istoriju grada Niša. Zato je vodički tim Planinarskog društva “Preslap”, tokom akcije održao i nekoliko beseda o istoriji, svojevrsnih časova u prirodi.

“Na ovoj akciji, povezani su i velikani čiji se likovi nalaze na zastavi Grada Niša i gradskom grbu – Sveti car Konstantin i vojvoda Stevan Sinđelić, a na akciji je nošena upravo ona zastava Grada Niša, koju su članovi Planiraskog društva “Preslap” isticali na najvišim vrhovima Evrope i sveta”, kažu u PD “Preslap”.

Foto: PD “Preslap”

Akcija je počela u selu Donji Matejevac, i prvo mesto gde su učesnilci zastali bila je crkva Svete Petke, ispod brda Čegar, poznata po tome što je izgrađena na temeljima ranohrišćanske bogomolje, i što se u njoj pričestila četa resavskih junaka vojvode Stevana Sinđelića, pred boj na Čegru. Nova beseda upriličena je na spomen kompleksu na Čegru, gde su se učesnici akcije poklonili senima junaka, ustanika, stradalih u boju 31.maja 1809.godine.

“Istoričari vole da kažu da “brdo Vinik čuva ključeve istorijskih tajni Niša”, te je prelazak brda Vinik, na ovoj akciji bio posebno sadžajan. Na Viniku, družina je zastala najpre na najvišem vrhu, gde su i dalje vidljivi ostaci turskih rovova, a tu je bilo i utvrđenje – Mithad pašina tabija, o čemu je upriličena prigodna beseda. Govorilo se i o antičkoj istoriji brda Vinik i njegovom značaju kao elitnom naselju starog Naissusa. Sa južne strane Vinika, nalazi se i atratktivni vidikovac, koji je i ovoga puta bio odredište akcije”, navodi se u saopštenju niških planinara.

Foto: PD “Preslap”

Pre silaska sa Vinika, vodički tim odveo je svoju družinu do izlaza iz tajanstvenih laguma, koji su prvobitno izgrađeni još u antičko doba, a dograđivani su u vreme turske vladavine i kratkotrajne austrijske vladavine, a vodili su od tvrđave, preko Gradskog polja, sve do zapadne strane Vinika.

“Ovo je bila i odlična prilika da se kaže koja reč i o čuvenom švajcarskom baronu Nikolasu Doksatu de Moresi, koji je izradio planove za dogradnju niške i beogradske tvrđave u 18.veku, a specijalnost mu je bila izgradnja laguma, što je činio ispod obe tvrđave”, napominju.

Foto: PD “Preslap”

U selu Hum, učesnici akcije obišli su crkvu Svetog Nikole, a slovo je održao otac Ivan Lilić, jerej, paroh humski. Poslednja etapa u ovom zanimljivom danu, učesnike je odvela u praistoriojsko doba, u doba mlađeg kamenog doba, na čuveno uzvišenje i arheološko nalazište Humska čuka, iznad sela Hum.

Foto: PD “Preslap”

Akcija je u prijatnom raspoloženju i uz podelu besplatnog ručka, završena u naselju Donji Komren.
Kroz lepu prirodu i bogatu istoriju, učesnike akcije predvodio je vodički tim koji su činili Miroslav Dokman, Milorad Ignjatović i Vladimir Mitrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com