RegionSport

KROV NIŠA “osvojio” planinare iz Beograda, Nišlije odlični domaćini

U pravom zlatnom jesenjem danu, Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je organizovalo uson na Trem (1810 m), najviši vrh Suve planine.

Prema “krovu Niša” uputilo se oko sto pedeset planinarki i planinara iz Niša i Beograda, klasičnom, najpoznatijom trasom, koja počinje kod planinarskog doma “Studenac” na izletištu Bojanine vode. Uspon na Trem spada u zahtevnije planinarske poduhvate u Srbiji, izazovan je, dinamičan, zanimljiv, a mnogo toga se odigrava u samo 7 kilometara trase. U prvom delu, od Bojaninih voda odlazi se prva dva kilometra širokom šumskim putem, sve do skretanja za “kraljev put”.

PD Preslap, Vodički tim

Od pre par nedelja, na početku “kraljevog puta”, uređena je i česma, koju zbog tradicije valja zvati “kraljeva češma”, i posvećena je kralju Milanu Obrenoviću, oslobodiocu Niša. Svoju veliku zahvalnost, planinari upućuju Radetu Nikčeviću, koji je sa svojim sinovima, jedan slabašan izvor vode, a vode nema previše na Suvoj planini, uredio, zabetonirao i ispisao stari naziv “češma”. Ovo sve vraća nas u slavnu prošlost Niša, kada je, nedugo po oslobođenju 1878.godine, tada knjaz Milan (kasnije, 1882.godine i kralj Milan Obrenović), iz centra Niša ugledao ogromne stenovite vrhove Suve planine – Sokolov kamen i Trem, i poželeo da se popne na Trem. Tada je sa svojom pratnjom, oslobodilac Niša prošao istu trasu kojom danas najčešće planinari prolaze ka Tremu, i zato se strmi deo trase, od “kraljeve češme”, do prevoja Devojački grob, i naziva “kraljev put”.

PD Preslap, Beograđani i Nišlije na VRHU TREM

Tek, naredna dva kilometra na “kraljevom putu”, u gustoj stoletnoj šumi, bila su znatno teži izazov, veoma strma deonica, koju su planinari lagano, korak po korak, savladavali. Prevoj Devojački grob razdvaja vrhove Sokolov kamen i Trem, prevoj se nalazi na 1318 metara nadmorske visine, sa njega se već vidi i grad Niš, a na njemu je često vetrovito.

PD Preslap: Pogled sa Trema koji oduzima dah

Ovaj jesenji vetar nije zaustavio družinu da krene u završnu etapu, dugu 3 kilometra, i prilično strmu, na kojoj se savladava čak 500 metara visinske razlike, ne bi li se izašlo na vrh Trem. Opet je valjalo biti strpljiv i siguran u sebe. Vodički tim Planinarskog društva “Preslap”, koji su činili Slobodan Vasković, Petar Ratković, Tamara Pinter i Miroslav Dokman, odredio je najsporiji ritam kretanja, ne bi li svi iz družine uspeli da izađu na “krov Niša”. Tako nešto se i odigralo – umesto za standardna tri sata, na vrhu je družina bila za četiri sata hoda.

 
PD Preslap, Iskusni planinari na Tremu

Suva planina znatno odudara po svom reljefu i geološkom poreklu od većine planina Srbije. Samo tri planine u Srbiji spadaju u mlade venačne planine, alpskog tipa, na kojima ima puno stena i krečnjaka. Jedna od njih je Suva planina, a ostale dve su Greben, u kanjonu reke Jerme, i Veliki krš, u okolini Bora.

Planinarenje na takvom terenu je znatno napornije, oštro kamenje štrči, strmine su velike, nema zatravnjenih i blagih delova, kakvi su prisutni na velikoj većini planina u Srbiji, koje spadaju u grupu starih gromadnih planina, rodopskog tipa.

A na vrhu Trem – oduševljenje! Nije od značaja bilo da li se neko na Trem popeo po prvi put ili po ko zna koji put! Praznično raspoloženje bilo je sveprisutno! Zlatni jesenji dan nagradio je planinare lepim pogledom, čak se i vetar primirio, te je družina mogla malo duže da uživa na “krovu Niša”.

Ovom akcijom, Planinarsko društvo “Preslap” napravljena je fantastična uvertira za četvrti jesenji uspon na Rtanj, koji će se održati 18.oktobra 2020.godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com