Kuhinjica

Krompir salata, jednostavni recepti za spremanje posne i mrsne salate

Nema te kuće u našoj zemlji u kojoj trpeza može da prođe bez nekog jela sa krompirom. Da li će to biti čorba, pire ili krompir salata, u principu je sasvim svejedno, tek retko koji ručak prolazi bez ovog povrća.

Nekako je i domaćicama najjednostavnije da kao garnirung pripreme, na primer pomfrit ili krompire u rerni, jer su sigurne da će njihovi ukućani, a posebno najmlađi, rado takva jela konzumirati. Poznato je da deca obožavaju jela sa krompirom u različitim varijantama.

Podsećanja radi, još u 16 – om veku Španci su, kako se veruje, doneli krompir na evropsko tlo, dok sama biljka vodi poreklo sa područja Južne Amerike.

Glavni sastojak ovog povrća je skrob, a smatra se jednom od najčešće korišćenih namirnica u ljudskoj ishrani u celom svetu. Tačnije, po količini konzumiranja u svetu se nalazi na visokom, četvrtom mestu.

Često se mogu pročitati i narodni recepti za lečenje raznih boljki, čiji je sastojak upravo ovo povrće.

Krompir salata kalorije i nutritivne vrednosti

Što se tiče kalorija, u 100 grama svežeg mladog krompira ih ima 71, dok 99 kalorija ima ista količina mladog kada je pečen. U pomfritu je 220 kalorija, a u pireu 100, dok je 87 kalorija u 100 svežeg starog.

Kada je u pitanju krompir salata, kalorije zavise u velikoj meri od toga sa kojim se namirnicama kombinuje. Naravno da će više kalorija biti na primer u salati sa majonezom i jajima, nego ako pripremate tu salatu sa sremušem, senfom ili prazilukom, recimo.

Krompir salata recepti

krompir salata sa lukom

Postoji mnogo načina da se pripremi salata od krompira, ali i jedan recept, koji se može smatrati osnovnim. Zapravo, verovatno ne postoji domaćica koja nema običaj da priprema standardnu krompir salatu, ako se tako može reći.

Naravno da postoji mnogo varijacija tog recepta, ali smo morali da se odlučimo za jedan od njih.

Osim pola kilograma starog krompira i to najbolje onog roze, biće vam potrebno i 2 glavice crnog luka srednje veličine. Pripremite i sirće, maslinovo ulje, biber, so, (vegetu) i peršun. Po želji, možete dodati malo origana i mirođije.

U zavisnosti od toga kako ste navikli, možete iseći krompir na kockice ili na krugove. Ako želite da salata bude brže gotova, onda najpre isecite krompir, pa ga ubacite u kipuću vodu i kuvajte dok ne omekša. Vodite računa da se ne raskuva, jer onda vaša salata neće baš ličiti na salatu, nego pre na kašu.

Ako želite na uobičajeni način da pripremate ovo jelo, onda bi trebalo da krompir operete, pa da ga obarite u ljusci. Zatim ga oljuštite i isečete na kolutove ili na kockice.

U međuvremenu bi trebalo crni luk da iseckate na šnite i posolite, pa ostavite da odstoji dok ne pusti vodu.

Nakon što iseckate krompir i prebacite u činiju u kojoj ćete i služiti salatu, ocedite vodu iz luka, pa sve pomešajte.

Dodajte soli odnosno vegete po ukusu i sirćeta. U principu, možete koristiti jabukovo sirće ili balzamiko, a ako želite da vaša salata bude još zdravija, onda će recept uključivati sok od limuna.

Posle toga začinite po ukusu i sve dobro izmešajte, pa ostavite da se prohladi pre služenja.

Najlepša krompir salata – recept

Postoje brojne varijacije i načini pripreme salate od ovog povrća. Ipak, mnoge domaćice će vam reći da ja najlepša poznata pod nazivom Mimoza salata.

Izuzetno bogatog ukusa i izgleda, ova salata se obično ističe kao ponos domaćica, a prilično je jednostavna za pripremu, ali ipak nije baš jeftino pripremiti je.

Od sastojaka će vam biti potrebno: 1 kg krompira, 6 jaja, 500 do 600 gr belog sira (najbolje Feta), 1 tegla kiselih krastavčića, 400 grama praške šunke i oko 800 grama majoneza. Soli po ukusu.

Jaja pripremite tako da budu trvdo kuvana, a krompir oljuštite i obarite.

Trebalo bi da blago posolite svaki red ovog povrća i jaja, ali samo ukoliko ste odabrali neslani beli sir, iako je preporučljivo da koristite slaniji stariji sir.

Između svakog reda ide po malo majoneza, a na vrhu bi trebalo da je bogato premažete majonezom.

Izrendajte krompir na krupno rende, ali samo trećinu ukupne količine, jer bi salata trebalo da na vrhu takođe ima red krompira. Za sve ostale namirnice važi da bi trebalo da bude po dva reda, pa tako i rasporedite predviđenu količinu.

Dakle, nakon njega ide red jaja, pa šunke, pa krastavčića, pa belog sira. Postupak ponovite i na vrh salate izrendajte opet krompir.

Možete i drugačije ređati Mimoza salatu ako želite. Takođe, možete dodati i peršunov list, mada zaista nema neke naročite potrebe za tim.

Svakako je poželjno da je dobro ohladite pre nego što je poslužite.

Posna krompir salata za ribu

Ukoliko postite ili želite da pripremite krompir salatu za ribu, onda je najbolja opcija da se držite proverenog recepta. Zapravo mislimo na osnovni recept za sa lukom ili eventualno za istu tu opciju, ali za varijantu sa prazilukom.

Tako pripremljena salata se u većini slučajeva služi upravo uz ribu.

Krompir salata sa tunjevinom recept

salata sa tunjevinom i krompirom

Još jedna interesantna varijanta jeste i krompir salata sa tunjevinom.

Pripremite 5 do 6 krompira, 2 veće konzerve tunjevine i 2 veća pakovanja krem sira. Možete dodati peršun i seckani sremuš, ako želite, kao i soli po ukusu.

Krompir skuvajte dok ne omekne i iseckajte na kockice. Zatim ga pomešajte sa tunjevinom i krem sirom, pa dodajte začine koje želite i sve dobro izmešajte.

Varijacija ovog recepta podrazumeva dodatak majoneza, ako želite, ali i praziluka.

Krompir salata sa senfom

Ako želite da probate nešto novo, onda je Nemačka krompir salata sa senfom odličan izbor. Na sajtu Fodiecrush je naveden originalni recept.

Osim 500 gr roze krompira i 3 kašičice senfa, biće vam potrebno i 300 gr slanine, 1 glavica luka i sirće po ukusu, kao ulje, i biber i peršunov list, te so i začini po ukusu.

Krompir obarite, a za to vreme iseckajte slaninu.

U veću šerpu stavite malo ulja i sitno iseckan luk, pa nakon što se malo proprži, dodajte pripremljenu slaninu.

Krompir bi trebalo da je skuvan, pa ga iseckajte na kockice i dodajte u smesu. Sve zajedno propržite i dodajte senf, kao i ostale začine po ukusu i malo sirćeta ili soka od limuna.

Ovakva neobična krompir salata se najčešće služi topla, odnosno odmah nakon pripreme.

Krompir salata sa lukom recept

Oprobani recept, za koji svaka domaćica ima neki tajni sastojak. Neke obavezno koriste biber, dok pojedine dodaju i sušeni list peršuna, pa čak i origano i celer. U principu, koju god opciju da odaberete, nema sumnje da će krompir salata sa lukom da bude ukusan dodatak jelima od ribe posebno.

Pripremite jedan kilogram krompira, 3 glavice crnog luka, limunov sok ili sirće, kao i ulje i biber, te začine po ukusu.

Varijacija pomenutog recepta je i krompir salata sa prazilukom, koja se priprema na isti način, samo što praziluk nema potrebe da usoljavate i ostavljate da odstoji, već ga dodajete u salatu nakon što ga iseckate na kolutove.

Da bi crni luk bio manje ljut i da bi vam manje smetao, potrebno je da ga iseckate na kockice odnosno šnite, pa da ga posolite i ostavite da odstoji, taman dok ne skuvate krompir i iseckate. Zatim ga ocedite od vode i pomešajte sa pripremljenim krompirom.

Posle toga ćete dodati soli po ukusu, limunovog soka ili sirćeta, kao i ostale začine koje ste odabrali.

Preporuka je da ovako pripremljenu salatu služite rashlađenu i to primarno uz jela od ribe.

Krompir salata sa majonezom

Takozvana ređana salata sa krompirom je odličan izbor, ako želite da isprobate neki novi ukus.

Osim jednog kilograma krompira, biće vam potrebno i 600 grama majoneza, zatim pola kilograma belog sira i 6 jaja.

Krompir bi trebalo da oljuštite i obarite, pa zatim ocedite vodu i ostavite ga da se ohladi. Skuvajte i jaja, ali pazite da budu tvrdo kuvana.

Imajte na umu da ova krompir salata sa majonezom ne zahteva dodavanje soli, ali samo ako izaberete slaniji sir, što i jeste preporuka. Ukoliko se odlučite za korišćenje mladog sira, onda bi svakako trebalo da posolite blago svaki red i jaja.

Idealno je da se salata priprema u dubljoj i to staklenoj posudi, jer vrlo dekorativno izgleda.

Postupak pripreme je jednostavan, pošto sve sastojke rendate.

Na dno posude ćete na krupno rende izrendati trećinu količine krompira. Zatim ćete premazati majonezom, pa izrendati preko 3 kuvana jajeta. Opet preko premažite majonezom, pa izrendajte polovinu količine sira, pa opet premažite majonezom. Ponovite postupak i to tako da poslednji red bude od krompira. Tu je poželjo da stavite malo veću količunu majoneza i da, po želji ukrasite.

krompirova salata sa majonezom

Krompir salata sa jajima

Jedna od varijanti jeste i ova. Inače, krompir salata sa jajima se može smatrati takozvanom obrok salatom, te nema potrebe dodavati ništa uz nju, jer je prilično kalorična.

Biće vam potrebna 2 veća krompira, 3 jajeta i pola omanjeg celera, kao i vezica mladog crnog luka. Osim toga, od sastojaka će vam biti potreban i majonez, kao i sirće po želji (balzamiko ili jabukovo), zatim so i kašičica senfa, ali i tucana slatka ili ljuta paprika.

Krompir bi trebalo da skuvate u ljusci, a za to će vam biti potrebno između 20 i 25 minuta. Kako je navedeno na sajtu Foofiecrush trebalo bi u međuvremenu da stavite jaja da se skuvaju. Vodite računa da budu tvrdo kuvana.

Mladi luk iseckajte na kolutove, a koren celera izrendajte.

Zatim oljuštite i iseckajte krompir na kolutove, pa sve sastojke pomešajte. Dodajte majoneza i soli po ukusu, kao i kašičicu senfa i malo sirćeta, bilo jabukovog, bilo balzamika, a ako želite, umesto toga možete dodati i sok od limuna.

Sve sastojke pažljivo pomešajte i dodajte začine po želji. Domaćice obično u ovu salatu dodaju peršunov i celerov list, pa na kraju sve pospite tucanom paprikom.

Krompir salata sa pavlakom

Često se ova salata naziva i prolećna salata sa pavlakom i krastavcem, jer vam je potreban svež krastavac za njenu pripremu.

Pola kilograma krompira obarite i iseckajte na kolutove. Krastavac iseckajte na kolutove i blago poslite, kako bi pustio vodu.

Oko 200 grama šunke iseckajte na krupnije kockice ili na tračice.

Pomešajte 1 čašu pavlake i 200 grama majoneza.

Pomešajte u posudi za služenje krompir, krastavac i šunku, pa prelijte pavlakom i majonezom. Slušite dobro ohlađeno.

Krompir salata sa blitvom ili zeljem

Pored toga što se lako i brzo priprema, salata sa blitvom je izuzetno zdrava. Odlično je služe uz jela od ribe, a svakako je možete jesti i u toku posta.

Postoji i druga varijanta ovog recepta. Naime, krompir salata sa zeljem se priprema na potpuno siti način, samo što je potrebno da zelje malo duže barite nego blitvu, kako bi dobro omekšalo.

Izuzev 3 veze blitve ili zelja, za pripremu salate po ovom receptu će vam biti potrebno i 5 do 6 većih krompira, kao i 10 – ak čenadi belog luka ili 1 veza mladog belog luka, malo maslinovog ulja po mogućstvu. Možete koristiti sok od limuna odnosno jabukovo sirće, a po želji i balzamiko.

Nakon što obarite krompir, potrebno je da ga iseckate na kockice srednje veličine.

Blitvu ili zelje očistite. Ostavite vodu da provri, pa u nju dodati očišćeno i oprano zelje odnosno blitvu i kuvajte dok ne omekša. Zatim ocedite i iseckajte na kockice.

Pomešajte iseckan krompir i blitvu, odnosno zelje.

Dodajte sitno iseckani celi luk, so i ulje, pa sve zajedno izmešajte. Takođe stavite soli po ukusu, maslinovo ulje i sirće ili limunov sok, šta vam više odgovara.

Obično se ova salata služi topla.

Posna krompir salata sa sremušem

posna salata sa krompirom

Ne postoji, čini se jednostavniji recept za pripremu ove salate. A ne samo što je sjajnog ukusa i posna, već je i vrlo zdrava i nadasve jeftina za pripremu.

Od sastojaka će vam osim pola kilograma krompira, biti potrebna jedna veza sremuša, zatim so, biber i malo sirćeta, kao i malo ulja (ako je moguće maslinovog), te po želji tucane ljute ili slatke paprike.

Možete iseckati krompir na kockice pre kuvanja, kako bi bio brže gotov. Listove sremuša operite i iseckajte na tračice željene veličine. U principu je bolje da budu krupnije.

Zatim ga pomešajte sa sremušem.

Preliv za ovu salatu ćete pripremiti od željenih začina, u koje ćete dodati malo ulja i jednu šolju obične vode. Kada ga dodate u pripremljene sastojke, možete je posuti tucanom paprikom, svejedno da li slatkom ili ljutom, pa služiti.

Autor teksta i fotografija majkapriroda.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com