Ekonomija

Krkobabić pozvao zadrugare u Nišu da konkurišu za pomoć države

Za razvoj razvoj zadruga u državnom budžetu ove godine izdvojeno je 825 miliona dinara bespovratnih sredstava, a konkurs za dodelu para je u toku izjavio je danas ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i pozvao zadrugare sa područja Nišavskog okruga da se prijave na konkurs.

Krkobabić je istakao da je namera Vlade Srbije da tim sredstvima pomogne osnivanje i razvoj 60 do 70 zadruga.

“Očekujemo osnivanje novih povrtarskih, voćarskih, pčelarskih, složenih zadruga. Novac će biti odobren za nabavku osnovnog stada, višegodišnjih zasta, nove tehnologije”, istakao je Krkobabić na sastanku sa zadrugarima i predstavnicima lokalne samouprave u Nišavskom upravnom okrugu.

Krkobabić je rekao da će plan 500 zadruga za 500 sela za tri godine, sigurno biti premašen jer je samo za godinu dana formirano 250 zadruga.

Krkobabić je dodao da u našoj zemlji postoji 631.000 malih poljoprivrednih domaćinstava.

“Samo njihovim udruživanjem možemo da postignemo da oni ne zavise od ćudi prirode i bankarskih kredita. Samo udruživanjem možemo da rešimo problem otkupnih cena”, naglasio je Krkobabić.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski kazala je da su u poslednjih godinu dana na području tog okruga formirane tri zadruge, ali da to nije dovoljan broj.

Pokazalo se, dodala je ona, da se kroz zadrugu može da radi i privredjuje i da ljudi na taj način ostaju na svojim imanjima, a to je preduslov za demografski preporod ovog kraja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com