Merošina

Krkobabić obišao pčelarsku zadrugu u Devči

Ministar bez portfelja Milan Krkobabić obišao je danas novootvorenu pčelarsku zadrugu Bee Cooper u selu Devča kod Merošine koja je otvorena uz pomoć subvencija ovog ministarstva. To je, kako je rekao ministar, 160. zadruga koja je obnovljena ili stvorena od pokretanja ovog projekta čiji je prvi cilj otvaranje 500 zadruga u 500 srpskih sela.

Ohrabreni projektom za oživljavanje zadrugarstva u Srbiji, 14 pčelara iz Niša, Merošine i okolnih sela udružili su se I stvorili zadrugu Bee Cooper. Osnovna ideja je mobilnost, odnosno stalna selidba košnica sa mesta na mesto, kako bi ishrana pčela bila adekvatna, a samim tim I prinosi meda maksimalni. To je I bio razlog da ministarstvo sagleda I pomogne realizaciju ideje.

Hoćemo da razvijamo zadruge. Za 4,5 meseci formirali smo preko 160. Najavili smo projekat 500 projekata za 500 sela. Srpski seljaci veruju u ovo, mi verujemo u ovo i nastavljamo da radimo“, navodi ministar Krkobabić.

Uz subvenciju ministarstva od oko 6 miliona dinara, kupljena je potrebna oprema i posao može da počne.

Kupljena su 4 kontejnera za selidbu kapaciteta 320 košnica, zatim je kupljeno 240 košnica, a za njih je obezbeđena linija za vrcanje meda, i to dobra automatizovana linija koja omogućava velike količine meda u toku dana. Obezbedili smo i kamion za selidbu pčela“, navodi Saša Milosavljević, iz pčelarske zadruge “Bee Cooper”.

Inače, pčelarstvo je jedna od grana poljoprivrede u kojoj Srbija ima ogromne potencijale, i koje u ovom trenutku koristimo u obimu manjem od 10 procenata. Bagremove šume imamo u izobilju, a, kako kažu stručnjaci, trenutno su iskorišćene sa svega jednim procentom, što je ogromna neiskorišćena šansa, ali i velika prilika za razvoj upravo kroz stvaranje ovakvih i sličnih zadruga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com