EkonomijaPolitika

Krenula rekonstrucija pruge Niš-Zaječar vredna 900 miliona dinara

Rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar počela je danas kod niškog sela Donji Matejevac. Ministarka gradjevine i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će radovi biti gotovi do leta naredne godine.

„Rekonstrukcija podrazumeva i radove na svim pružnim prelazima i staničnim mestima“, izjavila je Mihajlović.

Ona je kazala da je prošle godine u našoj zemlji rekonstruisano 270 kilometara regionalnih pruga, a ove godine u planu je rekonstrukcija blizu 300 kilometara regionalnih železničkih saobraćajnica.

„Vlada Srbije nikada više nije ulagala u železnicički saobraćaj. Govorimo o stotinama miliona evra koje ulažemo u glavne koridore, ali i u regionalne pruge jer nije dovoljno da imamo samo glavni koridor. Veoma je bitno da imamo regionalne pruge, one su važne i za privredu i stanovništvo“, izjavila je Mihajlović.

Prema njenim rečima tokom ove godine počeće izgradnja obilaznice oko Niša o kojoj se pričalo poslednjih 30 godina, a takodje će početi radovi na elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrada i nastavljeni radovi na brzoj pruzi izmedju Novog Sada i Subotice.

Vršilac dužnosti direktora „Infrastruktura Železnica Srbije“ Miroljub Jeftić je podsetio da je pruga Niš-Zaječar poslednji put rekonstruisana 1962. godine, iako bi rekonstrukcija trebalo da se radi na svakih 20 ili 25 godina.

On je rekao da je Vlada Srbije izdvojila za rekonstrukciju pruge Niš-Zaječar 900 miliona dinara.

„Ova pruga jedna je od najlepših ali i najtežih pruga u ovom delu Evrope. Teška je za izvodjenje radova jer se na njoj nalaze 52 mosta i 36 tunela. Ima i preko 60 krivina koje su sada sa radijusom od 240 do 250 metara, a radijus moramo da povećamo na najmanje 300 metara„, izjvaio je Jeftić.

Prema njegovim rečima, u planu je da do 2020. godine u našoj zemlji bude rekonstruisano preko 750 kilometara pruga.

„Prošle nedelje smo započeli gradjevinsku sezonu rekonstrukcijom tunela izmedju Kraljeva i Raške. Početkom marta počinje rekonstrukcija pruge od Lapova do Kragujevca. Novi automatizovani prelazi u martu biće otvoreni u Mladenovcu i Djordjevu kod Leskovca“, istakao je Jeftić.

On je rekao da će se ove godine započeti rekonstrukcija pruge Lapovo- Kragujevac, Markovac-Resavica i pruge Subotica-Senta.

Kako je najavljeno iz Železnica Srbije do okončanja radova na pruzi Niš-Zaječar, teretni vozovi saobraćaće pravcem Niš-Mala Krsna-Požarevac-Majdanpek-Prahovo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button