Hronika

Krenula akcija vraćanja cisterni, na šinama niko bez skafandera

Akcija vraćanja na šine cisterni sa amonijakom počela je u 10,30 časova, pošto su prethodno evakuisani svi meštani i domaće životinje iz Jasenovika.

U akciji podizanja vagona učestvuju specijalno obučeni radnici „Železnica Srbije“ i specijalne jedinice policije i Sektora za vanredne situacije. Svi oni su u skafanderima i maskama koje obezbedjuju kompletnu zaštitu.

„Do sada u Srbiji nije izvedena jedna ovakva akcija. Sa citernama-vagonima sa amonijakom radilo se ali u zatvorenom prostoru, u fabrikama. Medjutim, radnici „Železnica Srbije“ koji rade na podizanju vagona izmaju ogromno iskustvo. Radili su sa vagonima u kojima su se nalazile još opasnije i zapaljivije supstance poput butan gasa, benzina, mazuta“, izjavio je za Niške vesti jedan od učesnika čitave akcije.

Za podizanje vagona i vraćanje na šine dovezena je i najveća dizalica koja u Srbiji postoji.

Plan je da se danas na šine vrati jedna, lokomotiva, a sutra druga. Ukoliko se ispostavi da vraćanje vagona na kolosek nije moguće cisterne će morati da budu pretočene u druge vagone.

Najveći broj meštana Jasenovika otišao je kod rođaka i prijatelja, a stotinak njih smešteno je u Gerontološkom centru i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Iz Jasenovika su evakuisane i domaće životinje, oko 150 do 200 ovaca, desetak grla krava i druge stoke Policija i pripadnici Sektora za vanredne situacije, obezbedjuje da niko od meštana Jasenovika ili drugih gradjana ne bude u krugu prečnika 1.700 metara od mesta gde se nalaze vagoni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com