Društvo

KREĆE REPROGRAM: 60 rata za otplatu duga!

Nišlije će od danas do kraja marta biti u prilici da potpišu ugovor za reprogram komunalnih dugova, najavila je direktorka JKP  „Objedinjena naplata“ Jelena Stojanović. Minule nedelje Gradsko veće usvojilo je dva rešenja po kojima će reprogram biti ponuđen Nišlijama. Građani će moći da ugovor sklope do kraja marta dok je za socijalne slučajeve predviđen poseban program koji će trajati do kraja ove godine. Ugovor će moći da sklope samo oni koji su do sada najviše dva puta reprogramirali komunalne dugove.

“Gradsko veće je usvojilo dva zaključka, jedan se odnosi na socijalno ugroženu kategoriju stanovništva, one ljude koji primaju socijalnu pomoć,  imaoce socijalne karte i za njih ovaj reprogram može da se potpiše do kraja ove godine. Za ove potpisnike reprograma rata će se određivati prema visini sredstava koje primaju, broj rata je 60 a iznos je mesečne rate ne sme da bude manji od 10%  od iznosa socijalne pomoći. Kamata se ne računa ali stoji na analitičkoj kartici, kada se dug u potpunosti otplati otpisuje se i kamata. Svi oni koji potpišu ugovor imaće pravo na 5% popusta kada je reč o redovnom plaćanju računa.  

Drugo rešenje predviđa sve ostale korisnike, za njih će reprogram biti ponuđen na potpisivanje do kraja marta u 60 rata, gde je mesečni iznos ne može da bude veći od polovine poslednjeg mesečnog računa, uz otplatu dugovanja ne teče kamata, kada se čitav dug isplati, kamata se otpisuje ”, rekla je Jelena Stojanović, direktorka JKP “Objedinjena naplata”.

Nišlije koje bi da otplate glavni dug u celosti, treba da se obrate službenicima Objedinjene naplate i uplatu izvrše direktno na šalterima ovog javnog preduzeća.

Građani koji žele da izmire glavni dug u celosti treba da to urade na šalterima JKP “Objedinjena naplata” kao bi tu potpisali i ugovor, gde se utvrđuje koliko je uplaćen glavni iznos i iznos kamate koja se otpisuje. Otpis duga prati papirologija, i potrebno je da u preduzeću ostane papir zašto je nešto otpisano ”, rekla je Stojanović.

U zgradi JKP „Objedinjena naplata“ u ulici Nade Tomić, u kancelarijama 2 i 3 svakog dana od 7 do 19 sati i od 7 do 14 sati subotom moći će da se potpiše reprogram dugovanja.

Minule godine kada je sproveden reprogram sklopljeno je ukupno 5500 ugovora u vrednosti od 390 miliona dinara, neki od njih su i raskinuti.

“U toku godine mi smo raskinuli 1500 ugovora, ali to je broj koji se odnosi na ukupno 15 500 ugovora koji su potpisani kao reprogram, ne samo prošle već i prethodnih godina, tačnije od 2012. godine kada je prvi put sprovedena akcija. Ugovor smo primorani da raskinemo kada se korisnik ne pridržava ugovora. Mi svakoga opomenemo i više puta ali kada ni to ne pomogne raskidamo ugovor”, potvrdila je Stojanović.

Nišlije su redovne platiše, tvrdi Stojanović jer kaže da je od decembarskih računa već plaćeno čak 85%.

Ukupna dugovanja Nišlija prema evidenciji  JKP “Objedinjena naplata” su preko milijardu i trista miliona dinara, što je manje nego kada su Nišlije pre dve godine dugovale i više od dve milijarde dinara. Od ove cifre čak 800 miliona dinara, leži u dugovnjima i naplati koju sprovodi izvršno odeljenje Osnovnog suda u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com